Ana içeriğe atla


Bir Gürcü Yemeği

Eşimin rahmetli babaannesi gürcüymüş, kendilerine has bir gürcü yemeği olan "patlıcan gürcücesi"ni ben kayınvalidemden öğrendim. Bu yemeğin en büyük özelliği içindeki kişniş baharatı, kayınvalidem kişnişi bahçede kendi yetiştirdiği için biz taze ot şeklinde kullanıyoruz.
Tarif sırası........

Patlıcan Gürcücesi

Malzemeler:

-1kg patlıcan
-1 su bardağı ceviz veya fındık
-2 diş sarımsak
-1 yemek kaşığı salça
-1 tatlı kaşığı kişniş
-Tuz, sıvıyağ
-1.5 bardak su

Yapılışı:

-Alacalı soyduğumuz patlıcanları enine ikiye kesip, yelpaze şekli alacak şekilde keselim
-Tuzlu suda beklettiğimiz patlıcanları kızartıp, yayvan tencereye alalım
-Ceviz ve sarımsakları dövelim ve içine diğer malzemeleri ekleyelim
-Bu karışımı patlıcanların üzerine dökelim ve suyu az kalıncaya kadar pişirelim.

Evin içine yayılan kokuyu hissetmenizi isterdim.

Yorumlar

  1. Peki toz şeklinde kişniş kullansak nasıl olur acaba?

    YanıtlaSil
  2. Tabii ki olur, 1 tatlı kaşığı koyabilirsin.

    YanıtlaSil
  3. Kişniş ile ben de deneyeceğim.. Daha sağlıklı olması açısından patlıcanları kızartmak istemezseniz 10 dakika,yüksek ısı ayarında mikro dalgada da közleyebilirsiniz. Ben de yeni öğrendim ilgilenen varsa paylaşmak istedim. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Işıl tavsiyene teşekkürler, kızartmak hem dediğin gibi pek sağlıklı değil hemde mutfağı batırıyor, zaman alıyor, deneyeceğim. Teşekkürler, sevgiler

    YanıtlaSil
  5. ben patlicani uzerlerine birz zeytinyagi surerek yuksk ateste firinda pisirip devam ettim. Enfes bir yemek oldu, okuyup da hala yapmamis olanlara tavsiye ederim.Bu arada koca bir demet taze kisnis kullandim. Bizim evde maydonoz kadar onemlidir. Keserken icimi acar. Bu guzel tarif icin cok tesekkur ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Terbiyeli Mercimek Çorbası

Güzel Bir Çorba,,,

Biraz uğraştırıyor ama sonuç çok iyi, tavsiye olunur...

Terbiyeli Mercimek Çorbası

Malzemeler;

-2 su bardağı sarı mercimek (kırmızı da olur)
-1 adet büyük boy soğan
-1 adet büyük boy patates
-1 adet havuç
-2 yemek kaşığı sıvıyağ( ben zeytinyağ kullanıyorum)
-8-9 bardak sıcak su
-Karabiber, tuz
-3 yemek kaşığı yoğurt
-1 yumurta sarısı
-1 limon suyu
Üzeri İçin;
-1-2 yemek kaşığı tereyağ (miktar size kalmış)
-Nane, kırmızı biber

Yapılışı;

-Sıvıyağın içine yemeklik doğranmış soğan, rendelenmiş patates ve havuç eklenip 4-5 dak. kavrulur
-Yıkanmış mercimekler ve biraz karabiber eklenip 3-4  dak. daha karıştırılır
-Daha sonra sıcak suyu ekleyip mercimekler yumuşayana kadar pişirilir
-Pişdikten sonra blendırdan geçirilir, koyu olursa biraz sıcak su ekleyebilirsiniz.
-Diğer tarafta yumurta, yoğurt ve limon suyu iyice çırpılır
-Terbiye ılındırılarak çorbaya eklenir (terbiyeye azar azar çorbadan eklenip ılındırılır)
-Tuzu eklenip 3-4 dak. daha kısık ateşte kaynatılıp alınır
-Tereyap başka bir kapta e…

Ispanaklı Buğday Salatası

Muhakkak Denemelisiniz :))

Çok şık, lezzetli ve çok kolay bir salata, ben beğendim, siz de muhakkak denemelisiniz :))

Lokma Dergisinden

Ispanaklı Buğday Salatası

Malzemeler;

-1 bağ ıspanak
-1 su bardağı haşlanmış buğday
-1 su bardağı süzme yoğurt
-1/2 su bardağı yoğurt (süzmenin yoğunluğunu azaltmak için)
-1/2 su bardağı ceviz
-1/2 diş iyice dövülmüş sarımsak
-1 çay kaşığı kırmızı pul biber
-2 yemek kaşığı zeytinyağ
-Tuz

Yapılışı:

-Öncelikle temizlenmiş ve iri doğranmış ıspanakları 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağda 5 dak. kadar çevirelim, ateş harlı olsun ki ıspanaklar su salmasın
-Soğuyan ıspanaklara buğday, yoğurt, sarımsak ve tuz ekleyip karıştıralım
-Servis tabağına alalım
-İri dövülmüş cevizleri 2 yemek kaşığı zeytinyağında 1-2 dak. çevirelim
-İçine pul biberi atıp altını kapatalım
-Ilınınca salatanın üzerine gezdirip, biraz dinlendirip servis edelim.

Afiyetle


Kıbrıs Tatlısı

Bu Tatlı Süper Bir Şey,,,

Şerbetli tatlılarda favorilerim arasına girdi diyebilirim, deneyin bence...

Kıbrıs Tatlısı

Malzemeler;

- 4 yumurta
-1 su bardağı toz şeker
-1/2 su bardağı su
-1 su bardağı Hindistan cevizi
-1 su bardağı sıvıyağ
-1 su bardağı galeta unu
-1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
-1 pk. vanilya
-1 pk. kabartma tozu
 Şerbet;
-2 su bardağı su
-2 su bardağı toz şeker
Kreması için;
- 1 lt. süt
-4 yemek kaşığı tepeleme un
-1 pk. krem şanti
-1 pk. vanilya



Yapılışı;

-Öncelikle şerbeti kaynatıp soğutalım
-Yumurta ile şekeri iyice çırpalım
-Daha sonra diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım
-Yağlanmış tepsiye boşaltalım (Tepsim dikdörtgen borcam kadar)
-180 derecede ısıtılmış fırında 40 dak. kadar pişirelim
-Fırından çıktıktan 1-2 dak. sonra soğuk şerbet dökelim
-Krema için krem şanti hariç bütün malzemeler karıştırıp muhallebi pişirelim
-Muhallebi pişinde altı kapatalım krem şantiyi toz haliyle ekleyip mikserle 5 dak. çırpalım
-Şerbetini çeken tatlının üzerine kremayı yayalım
-Buzdolabında 2-3 saat dinlend…