Ana içeriğe atla


Bir Gürcü Yemeği

Eşimin rahmetli babaannesi gürcüymüş, kendilerine has bir gürcü yemeği olan "patlıcan gürcücesi"ni ben kayınvalidemden öğrendim. Bu yemeğin en büyük özelliği içindeki kişniş baharatı, kayınvalidem kişnişi bahçede kendi yetiştirdiği için biz taze ot şeklinde kullanıyoruz.
Tarif sırası........

Patlıcan Gürcücesi

Malzemeler:

-1kg patlıcan
-1 su bardağı ceviz veya fındık
-2 diş sarımsak
-1 yemek kaşığı salça
-1 tatlı kaşığı kişniş
-Tuz, sıvıyağ
-1.5 bardak su

Yapılışı:

-Alacalı soyduğumuz patlıcanları enine ikiye kesip, yelpaze şekli alacak şekilde keselim
-Tuzlu suda beklettiğimiz patlıcanları kızartıp, yayvan tencereye alalım
-Ceviz ve sarımsakları dövelim ve içine diğer malzemeleri ekleyelim
-Bu karışımı patlıcanların üzerine dökelim ve suyu az kalıncaya kadar pişirelim.

Evin içine yayılan kokuyu hissetmenizi isterdim.

Yorumlar

  1. Peki toz şeklinde kişniş kullansak nasıl olur acaba?

    YanıtlaSil
  2. Tabii ki olur, 1 tatlı kaşığı koyabilirsin.

    YanıtlaSil
  3. Kişniş ile ben de deneyeceğim.. Daha sağlıklı olması açısından patlıcanları kızartmak istemezseniz 10 dakika,yüksek ısı ayarında mikro dalgada da közleyebilirsiniz. Ben de yeni öğrendim ilgilenen varsa paylaşmak istedim. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Işıl tavsiyene teşekkürler, kızartmak hem dediğin gibi pek sağlıklı değil hemde mutfağı batırıyor, zaman alıyor, deneyeceğim. Teşekkürler, sevgiler

    YanıtlaSil
  5. ben patlicani uzerlerine birz zeytinyagi surerek yuksk ateste firinda pisirip devam ettim. Enfes bir yemek oldu, okuyup da hala yapmamis olanlara tavsiye ederim.Bu arada koca bir demet taze kisnis kullandim. Bizim evde maydonoz kadar onemlidir. Keserken icimi acar. Bu guzel tarif icin cok tesekkur ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Terbiyeli Mercimek Çorbası

Güzel Bir Çorba,,,

Biraz uğraştırıyor ama sonuç çok iyi, tavsiye olunur...

Terbiyeli Mercimek Çorbası

Malzemeler;

-2 su bardağı sarı mercimek (kırmızı da olur)
-1 adet büyük boy soğan
-1 adet büyük boy patates
-1 adet havuç
-2 yemek kaşığı sıvıyağ( ben zeytinyağ kullanıyorum)
-8-9 bardak sıcak su
-Karabiber, tuz
-3 yemek kaşığı yoğurt
-1 yumurta sarısı
-1 limon suyu
Üzeri İçin;
-1-2 yemek kaşığı tereyağ (miktar size kalmış)
-Nane, kırmızı biber

Yapılışı;

-Sıvıyağın içine yemeklik doğranmış soğan, rendelenmiş patates ve havuç eklenip 4-5 dak. kavrulur
-Yıkanmış mercimekler ve biraz karabiber eklenip 3-4  dak. daha karıştırılır
-Daha sonra sıcak suyu ekleyip mercimekler yumuşayana kadar pişirilir
-Pişdikten sonra blendırdan geçirilir, koyu olursa biraz sıcak su ekleyebilirsiniz.
-Diğer tarafta yumurta, yoğurt ve limon suyu iyice çırpılır
-Terbiye ılındırılarak çorbaya eklenir (terbiyeye azar azar çorbadan eklenip ılındırılır)
-Tuzu eklenip 3-4 dak. daha kısık ateşte kaynatılıp alınır
-Tereyap başka bir kapta e…

Ispanaklı Buğday Salatası

Muhakkak Denemelisiniz :))

Çok şık, lezzetli ve çok kolay bir salata, ben beğendim, siz de muhakkak denemelisiniz :))

Lokma Dergisinden

Ispanaklı Buğday Salatası

Malzemeler;

-1 bağ ıspanak
-1 su bardağı haşlanmış buğday
-1 su bardağı süzme yoğurt
-1/2 su bardağı yoğurt (süzmenin yoğunluğunu azaltmak için)
-1/2 su bardağı ceviz
-1/2 diş iyice dövülmüş sarımsak
-1 çay kaşığı kırmızı pul biber
-2 yemek kaşığı zeytinyağ
-Tuz

Yapılışı:

-Öncelikle temizlenmiş ve iri doğranmış ıspanakları 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağda 5 dak. kadar çevirelim, ateş harlı olsun ki ıspanaklar su salmasın
-Soğuyan ıspanaklara buğday, yoğurt, sarımsak ve tuz ekleyip karıştıralım
-Servis tabağına alalım
-İri dövülmüş cevizleri 2 yemek kaşığı zeytinyağında 1-2 dak. çevirelim
-İçine pul biberi atıp altını kapatalım
-Ilınınca salatanın üzerine gezdirip, biraz dinlendirip servis edelim.

Afiyetle


Kremalı Sütlaç

Lezzet Dergisinden Süper Bir Sütlaç,,
Aslında sütlaç başlı başına süper bir tatlıdır ama bu da ayrı bir güzel olmuştu,  içine katılan krema kıvam ve lezzeti oldukça etkilemiş, dergideki ölçüyü yazıyorum, ben 1,5 ölçü olarak yaptım, denemeniz tavsiye olunur...
Kremalı Sütlaç
Malzemeler;
- 1 litre süt -1,5 çay bardağı pirinç -1 su bardağı şeker -1 yk. mısır nişastası -2 pk. vanilya -200 ml krema -Toz fıstık

Yapılışı;
-Yıkanmış pirincin üzerini geçecek kadar su koyup yumuşayana kadar pişirelim -Üzerine sütü ekleyip karıştırarak yaklaşık 35-40  dak. kadar kaynatalım (çok koyulaşırsa biraz süt ekleyebilirsiniz) -Şeker ve vanilyayı ekleyip 10 dak. kadar daha pişirelim -Nişastayı biraz suda eritelim ve sütlaca katıp karıştırmaya devam edelim -En son kremayı ekleyip 1-2 dak. daha karıştırıp altını kapatalım -Kaselere boşaltıp soğuyunca süsleyelim.