28 Mayıs 2006



Bir Gürcü Yemeği

Eşimin rahmetli babaannesi gürcüymüş, kendilerine has bir gürcü yemeği olan "patlıcan gürcücesi"ni ben kayınvalidemden öğrendim. Bu yemeğin en büyük özelliği içindeki kişniş baharatı, kayınvalidem kişnişi bahçede kendi yetiştirdiği için biz taze ot şeklinde kullanıyoruz.
Tarif sırası........

Patlıcan Gürcücesi

Malzemeler:

-1kg patlıcan
-1 su bardağı ceviz veya fındık
-2 diş sarımsak
-1 yemek kaşığı salça
-1 tatlı kaşığı kişniş
-Tuz, sıvıyağ
-1.5 bardak su

Yapılışı:

-Alacalı soyduğumuz patlıcanları enine ikiye kesip, yelpaze şekli alacak şekilde keselim
-Tuzlu suda beklettiğimiz patlıcanları kızartıp, yayvan tencereye alalım
-Ceviz ve sarımsakları dövelim ve içine diğer malzemeleri ekleyelim
-Bu karışımı patlıcanların üzerine dökelim ve suyu az kalıncaya kadar pişirelim.

Evin içine yayılan kokuyu hissetmenizi isterdim.

5 yorum:

  1. Peki toz şeklinde kişniş kullansak nasıl olur acaba?

    YanıtlaSil
  2. Tabii ki olur, 1 tatlı kaşığı koyabilirsin.

    YanıtlaSil
  3. Kişniş ile ben de deneyeceğim.. Daha sağlıklı olması açısından patlıcanları kızartmak istemezseniz 10 dakika,yüksek ısı ayarında mikro dalgada da közleyebilirsiniz. Ben de yeni öğrendim ilgilenen varsa paylaşmak istedim. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Işıl tavsiyene teşekkürler, kızartmak hem dediğin gibi pek sağlıklı değil hemde mutfağı batırıyor, zaman alıyor, deneyeceğim. Teşekkürler, sevgiler

    YanıtlaSil
  5. ben patlicani uzerlerine birz zeytinyagi surerek yuksk ateste firinda pisirip devam ettim. Enfes bir yemek oldu, okuyup da hala yapmamis olanlara tavsiye ederim.Bu arada koca bir demet taze kisnis kullandim. Bizim evde maydonoz kadar onemlidir. Keserken icimi acar. Bu guzel tarif icin cok tesekkur ederim.

    YanıtlaSil

Sinkonta