Ana içeriğe atla



Mutfakta geçen bir hafta sonu daha,

Yaşasın hafta sonu geldi derken, bittiii. Herşeyi bu iki güne sığdırmak gerekiyormuş gibi heryere saldırıyorum( bazen isyanlardayım ama yine de çalışmayı seviyorum). Bunların arasında cumartesi günleri kurulan semt pazarına gitmekte var. Eşimle beraber gittiğimiz pazar dönüşlerinde yolumuz bir şekilde bizim balıkçıya çıkar (laf aramızda bunda eşimin payı büyük).
Eşim ve evin küçük cadısı balığı çok severler, bizde balıklı sofralar sıksık kurulur. Av yasağı gelmeden balığa hücuumm... dedik ve bu hafta sonunuda balıklı geçirdik. "Akya" diye ilk defa gördüğüm ve pişirdiğim bir balık tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Bu balık için lüferin büyük büyük babası deniyormuş, gerçekten baba bir balık bizim küçük kız kadar vardı. Herneyse ben akyanın sebzeli buğulamasını yaptım, ızgara şiş ve tavasıda oluyormuş.
Tarife buyurmazmısınız,


Sebzeli Akya Buğulama

Malzemeler:

- 1 kg kadar akya(levrek veya somon filetoda olur)
-1 büyük baş soğan
-1/2 pk. yarı kurutulmuş domates (tazeside olur)
-2 adet sivri biber
-Maydanoz, kişniş, tuz, limon
-2-3 yk. zeytinyağ

Yapılışı:

-Soğanı piyazlık doğrayıp, tencerenin dibine serelim
-Kılçıkları alınmış balıkları soğanların üzerine döşeyelim
-Kalan bütün malzemeleri balıkların üzerine yerleştirelim
-Zeytinyağınıda gezdirdikten sonra kısık ateşte balıklar suyunu salıp çekene kadar pişirelim.

Balıklar suyunu çektikten sonra yağında biraz cızırdatırsak harika oluyor. Afiyetler olsun.

Daha bitmedi, kalan kuru domateslerlede bir hoşluk yapmak lazım dedim ve arkadaşım Berna'nın tarifinede sadık kalarak bir salata hazırladım.

Kurutulmuş Domates Salatası

Malzemeler:

-1/2 pk. yarı kurutulmuş domates (kurutulmuş alırsanız suda bekletmeniz gerekir)
-1 adet sivri biber
-1 sap taze sarımsak
-2 sap taze soğan
-1 çay bardağı dövülmüş ceviz
-Maydanoz, dereotu, taze nane, fesleğen, kişniş, kırmızı pul biber
-Zeytinyağ, limon, nar ekşisi, arzu ederseniz elma sirkesi

Bütün malzemeleri karıştırıp terbiyeliyorsunuz ve afiyetle yiyorsunuz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Terbiyeli Mercimek Çorbası

Güzel Bir Çorba,,,

Biraz uğraştırıyor ama sonuç çok iyi, tavsiye olunur...

Terbiyeli Mercimek Çorbası

Malzemeler;

-2 su bardağı sarı mercimek (kırmızı da olur)
-1 adet büyük boy soğan
-1 adet büyük boy patates
-1 adet havuç
-2 yemek kaşığı sıvıyağ( ben zeytinyağ kullanıyorum)
-8-9 bardak sıcak su
-Karabiber, tuz
-3 yemek kaşığı yoğurt
-1 yumurta sarısı
-1 limon suyu
Üzeri İçin;
-1-2 yemek kaşığı tereyağ (miktar size kalmış)
-Nane, kırmızı biber

Yapılışı;

-Sıvıyağın içine yemeklik doğranmış soğan, rendelenmiş patates ve havuç eklenip 4-5 dak. kavrulur
-Yıkanmış mercimekler ve biraz karabiber eklenip 3-4  dak. daha karıştırılır
-Daha sonra sıcak suyu ekleyip mercimekler yumuşayana kadar pişirilir
-Pişdikten sonra blendırdan geçirilir, koyu olursa biraz sıcak su ekleyebilirsiniz.
-Diğer tarafta yumurta, yoğurt ve limon suyu iyice çırpılır
-Terbiye ılındırılarak çorbaya eklenir (terbiyeye azar azar çorbadan eklenip ılındırılır)
-Tuzu eklenip 3-4 dak. daha kısık ateşte kaynatılıp alınır
-Tereyap başka bir kapta e…

Ispanaklı Buğday Salatası

Muhakkak Denemelisiniz :))

Çok şık, lezzetli ve çok kolay bir salata, ben beğendim, siz de muhakkak denemelisiniz :))

Lokma Dergisinden

Ispanaklı Buğday Salatası

Malzemeler;

-1 bağ ıspanak
-1 su bardağı haşlanmış buğday
-1 su bardağı süzme yoğurt
-1/2 su bardağı yoğurt (süzmenin yoğunluğunu azaltmak için)
-1/2 su bardağı ceviz
-1/2 diş iyice dövülmüş sarımsak
-1 çay kaşığı kırmızı pul biber
-2 yemek kaşığı zeytinyağ
-Tuz

Yapılışı:

-Öncelikle temizlenmiş ve iri doğranmış ıspanakları 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağda 5 dak. kadar çevirelim, ateş harlı olsun ki ıspanaklar su salmasın
-Soğuyan ıspanaklara buğday, yoğurt, sarımsak ve tuz ekleyip karıştıralım
-Servis tabağına alalım
-İri dövülmüş cevizleri 2 yemek kaşığı zeytinyağında 1-2 dak. çevirelim
-İçine pul biberi atıp altını kapatalım
-Ilınınca salatanın üzerine gezdirip, biraz dinlendirip servis edelim.

Afiyetle


Kremalı Sütlaç

Lezzet Dergisinden Süper Bir Sütlaç,,
Aslında sütlaç başlı başına süper bir tatlıdır ama bu da ayrı bir güzel olmuştu,  içine katılan krema kıvam ve lezzeti oldukça etkilemiş, dergideki ölçüyü yazıyorum, ben 1,5 ölçü olarak yaptım, denemeniz tavsiye olunur...
Kremalı Sütlaç
Malzemeler;
- 1 litre süt -1,5 çay bardağı pirinç -1 su bardağı şeker -1 yk. mısır nişastası -2 pk. vanilya -200 ml krema -Toz fıstık

Yapılışı;
-Yıkanmış pirincin üzerini geçecek kadar su koyup yumuşayana kadar pişirelim -Üzerine sütü ekleyip karıştırarak yaklaşık 35-40  dak. kadar kaynatalım (çok koyulaşırsa biraz süt ekleyebilirsiniz) -Şeker ve vanilyayı ekleyip 10 dak. kadar daha pişirelim -Nişastayı biraz suda eritelim ve sütlaca katıp karıştırmaya devam edelim -En son kremayı ekleyip 1-2 dak. daha karıştırıp altını kapatalım -Kaselere boşaltıp soğuyunca süsleyelim.