28 Eylül 2007



İyi Gidiyor,

Şükürler olsun ki bu sene uyku hariç ramazanla ilgili bir sorun yok. Allah yardım ediyor, yarıyı geçtik, inşallah bayramı görürüz. Bu mübarek ayın verdiği manevi haz, bereket ve huzur için Allah' tekrar şükürler olsun. Aşağıda bezelyeli köfte tarifi var, bu yemeği halam güzel yapar, annemin de yaptığını biliyorum. Ben de denedim ama sanki köftelere pirinçde koyuluyordu, anneme açıp sormadım. Çocuklar için çok iyi bir tarif, halamla, annemin ki kadar olmasada güzeldi. Eee nede olsa onların yaptıkları anne yemeği...

Köfteli Bezelye

Malzemeler:

-250 gr kıyma
-1 kg bezelye
-2 baş soğan
-1 diş sarımsak
-1 yk salça
-1-1,5 bardak su
-2-3 yk un
-Karabiber, tuz, nane

Yapılışı:

-1/2 soğanı ve sarımsağı rendeleyelim
-Kıymayı ve arzuya göre biraz pirinç ekleyelim
-Karabiber, tuz koyup yoğuralım
-Küçük toplar yapıp una bulayalım (yemek meyaneli olsun diye buladım)
-Kalan soğanları yemeklik doğrayıp yağda çevirelim
-Salçayı ekleyelim, suyunu koyalım (su sizin arzunuza kalmış, istediğiniz kadar arttırıp, azaltabilirsiniz)
-Temizlenmiş bezelyeleri ve köfteleri de koyup hırpalamadan karıştıralım
-Bezelyeler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirelim, indirmeye yakın arzuya göre nane serpelim.

27 Eylül 2007


Bunu Denemelisiniz,

Değişik ve lezzetli bir salata, benim ağız tadıma çok uygun, tarifi televizyondan denemenizi tavsiye ederim. Bugün pek keyfim yok, yorgunum biraz, fazla kalamıyorum. Afiyetle,

Kırmrzı Biber Salatası

Malzemeler:

-4 adet közlenmiş kırmızı biber
-100 gr beyaz peynir
-2 diş sarımsak
-2 adet çarliston biber
-1/2 su bardağı dövülmüş ceviz
-Kekik, kırmızı biber, zeytinyağ

Yapılışı:

-Közlenmiş biberleri, çarlistonları, peyniri küp doğrayalım
-Sarımsakları dövelim
-Diğer malzemeleri ekleyelim ve karıştıralım

25 Eylül 2007



Sahur İçin Hazırlık

İftari yapınca aklımıza sahur geliyor. İnsan pek birşey yiyemiyor ama yine de düşünüyor. Ben kalkınca kısa yoldan birşeyler yemek istiyorum, işe gidene kadar yatmadığım için 10-15 dak kala kalkıyorum ve atıştırıyorum. Size çok basit bir poğaça tarifi veriyorum, hamuru hazırlayıp dondurucuya atarsanız ihtiyacınız olduğunda çıkarıp kullanabilirsiniz. Afiyetle,,

Kolay Poğaça

Malzemeler:

-2 ekmek hamuru
-1 pk margarin (yumuşak)
-1 yumurta sarısı
-Peynir, maydanoz

Yapılışı:

-Hamur ile yağı iyice yoğuralım,hiç yağ parçası kalmayana kadar
-1 saat dolapta bekletelim
-İçini hazırlayıp, şekillendirelim,üzerine yumurta sarısı sürelim
-170-180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dak pişirelim

23 Eylül 2007



Evi Mis Gibi Helva Kokusu Sardı,

Ramazan'da canımın ne zaman ne yemek istediği belli olmuyor, iftara bir saat kala aklıma irmik helvası düştü. İnsan nede iştahlı kavuruyor bir bilseniz, kavruldukça evi mis gibi koku sarıyor. Şimdi bilgisayarın başında hem yazıyor, hem de yiyorum. Ellerime sağlık harika olmuş, üzgünüm tevazu gösteremiyeceğim, mis olmuş misss
Şimdi herkes mutfağa,,,

İrmik Helvası

Malzemeler:

-500 gr irmik
-250 gr margarin (Tereyağ+margarin kullandım)
-Çam fıstığı
-2 bardak şeker
-5 bardak süt
-1 pk vanilya
-Tarçın

Yapılışı:

-Yağı eritip irmik ve fıstığı içine atalım ve karamel rangini alana kadar sürekli karıştıralım
-Diğer tarafta süt, şeker ve vanilyayı karıştırıp bir taşım kaynatalım
-Kavrulan irmiğin içine sıcak sütü boşaltalım (Aman dikkat çok sıçrıyor, yanmayın)
-1-2 defa karıştırıp kısıp ateşte 5-6 dak ağzını kapatarak demlendirelim
-Ilınınca tarçın ile servis yapalım.

Bugün annemin doğum günü, sağlıklı, mutlu nice seneler olsun anacığım.
İyi ki varsın....

21 Eylül 2007


Ekrandan Sofraya,

Yemek programında yaptılar bu yemeği, oruçlu iken çok cezbetti, hemen malzemeler temin edildi ve mutfağa girildi. Görüntüsü yanıltmasın sakın, çok lezzetli oldu. Fazla kalamıyorum, daha sofra hazırlanacak ....
Bu arada yemeği eşim hazırladı, mutfakta neredeyse yemek konusunda yarışacağız.

Patlıcanlı Tavuk

Malzemeler:

-1/2 kg tavuk gögüs (şerit doğranmış)
-3 patlıcan
-3 domates
-5 diş sarımsak
-2 sivri biber
-2 yk un
-2 bardak soğuk süt
-3 yk margarin( ben tereyağ-sıvıyağ karışımı koydum)
-Kekik, K.biber, Tuz
-3 yk sirke

Yapılışı:

-Önce küp doğranmış ve tuzlu suda bekletilmiş patlıcanları kızartıp bir kenara alalım
-Yağı kızdırıp tavukları içine atalım, suyunu çekene kadar harlı ateşte tutalım
-Küp doğranmış biber, domates, sarımsak ve sirkeyi koyalım
-Sirkenin kokusu gidip, domatesler suyunu çekince baharatları ekleyelim
-Unu koyup, kokusu gidene kadar kavuralım, daha sonra sütü ekleyip sos kıvamına gelene kadar kısık ateşte çevirelim
-Patlıcanlarıda koyup 1-2 çevirip altını kapatalım
Beşamel sosu ayrı pişirmekten çok daha basit....

15 Eylül 2007



YE#26 Etkinlik ve Manzaram

Etkinlik için sayfamı hazırlarken camdan dışarı baktım da, bakakaldım. Güneş kıpkırmızı adaların arkasına doğru batıyor, yağmur çiğselemeye başladı, gemiler ışıklarını yakmış, harika bir görüntü. Neyse bu ayki etkinliğimizin ev sahibesi sevgili Cafe Gusto'ya davetinden ve yaptığı harika seçiminden dolayı teşekkürler. Bende Girit Mezesi ile katılnak istiyorum, belki farklı bir adı vardır ama ben bilmiyorum, bilen varsa söylesin lütfen...



Sevgili Serpil kolay gelsin,,,,


Girit Mezesi

Malzemeler:

-100 gr İzmir tulumu
-100 gr tuzu alınmış kalamata zeytin
-1 avuç iri dövülmüş ceviz
-1 çay kaşığı kekik
-1/2 çay kaşığı kimyon
-2-3 yk zeytinyağ
-1-2 damla nar ekşisi veya limon

Yapılışı:

-Kalamata zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp uzunlamasına dilimleyelim(tuzunun azalması için biraz suda bekletmekte fayda var, yoksa tuzlu bir meze oluyor)
-İzmir tulumunu küp keselim
-Bütün malzemeleri karıştırıp yağ ve nar ekşisini koyalım
Afiyet olsun







13 Eylül 2007



Ramazan Geldi, Hoşgeldi....

Şükürler olsun, Ramazan geldi. Dünyaya barış, ülkemize ve evlerimize huzur, mutluluk, sağlık, sofralara bereket getirir inşallah. Hepimizin Ramazanı mübarek olsun..
Bu tuzlu kurabiyeler bana ait değil, annemlerin en küçüğü, yani teyzem, teyzem dediğime bakmayın benden bir yaş büyük, nasıl olmuş olmuş, ama iyi ki olmuş, Giresun'a gidince en yakın arkadaşım oluyor. Şenay Teyzem ellerine sağlık:)

Tuzlu Kurabiyeler

Malzemeler:

-1 büyük yumuşak margarin
-2 yumurta
-4 kaşık yoğurt
-Tuz ve un

Yapılışı:

-Yumurtaların birinin sarısını üzerlerine sürmek için ayıralım
-Margarin, yoğurt ve yumurtaları iyice karıştıralım
-Tuz ve unu katalım, yumuşak bir hamur yapıp şekillendirelim
-Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpelim
-170 derecede ısıtılmış fırında 15 dak pişirelim.

10 Eylül 2007



Anıları Tazelemek,,,,


Dile kolay 7-8 yıldır bir araya gelemediğimiz, çocukluk, gençlik arkadaşım cumartesi günü bizdeydi. Sanki yeni tanışıyormuş gibi duyduğum heyecanın yanında eski dostluğun verdiği huzur ve rahatlık, hepsi bir arada.. Önce resmi bir hatır sorma, arkasından gelen eski günlerin getirdiği samimiyet..Biran arkadaşımla konuşmayı, paylaşmayı özlediğimi hissettim, sizin pekçok şeyinizi paylaştığınız, gülüp ağladığınız dostlarınızdan biri.. Serap'cığım ziyaretin beni çok mutlu etti, iyi ki geldin.....
Aşağıda arkadaşım için hazırladıklarımdan olan kek ve salatanın tarifi var, kek dondurma ile tavsiye olunur.


Çikolata Soslu Kek

Malzemeler:

-5 yumura
-1,5 bardak şeker
-1 bardak sıvıyağ
-1 bardak pirinç unu
-1 bardak un
-2-3 yk kakao
-1 pk. kabartma tozu
-1 çay bardağı damla çikolata
Sos:
-1 pk krema
-1 pk sütlü çikolata
-Çikolata rendesi

Yapılışı:

-Yumurta ile şekeri iyice çırpalım
-Sırayla diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım
-160 derecede ısıtılmış fırında pişirelim
-Kremayı ısıtıp içine çikolatayı parçalayıp atalım
-Çikolata iyice eriyince ılık kekein üzerine dökelim
-En üste bıçak yardımı ile çenttiğimiz çikolata parçalarını serpelim
-Arzuya göre dondurma ile servis yapalım.





Mayonezli Göbek Salata

Malzemeler:

-1/2 adet göbek salata (atom)
-3-4 adet sosis veya haşlanmış tavuk parçaları
-1/2 bardak iri dövülmüş ceviz
-1 çay bardağı haşlanmış mısır
-3-4 adet dogranmış kornişon turşu
-1/2 bardak doğranmış biberli yeşil zeytin
-2 diş dövülmüş sarımsak
-2 tatlı kaşığı yoğurt
-2 tatlı kaşığı mayonez
-1/2 demet dereotu
-Tuz

Yapılışı:

-Göbek salatayı yıkayıp iyice süzdükten sonra doğrayalım
-Diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım
-1 saat kadar dolapta dinlendirip servis yapalım.

3 Eylül 2007


Havalar Serinliyor,

Çok şükür havalar serinliyor, bu yaz sıcakları beni oldukça yordu. Zaten sıcağı pek sevmem ama yazın verdiği ayrı bir rahatlık olduğunuda göz ardı edemem. Ramazan geliyor, okullar açılacak önümüzde ki günler telaşlı gececek. Sağlık olsun, Allah bugünlerimizi aratmasın. Geçenlerde yaptığım poğaçanın tarifi aşağıda,,,

Poğaça

Malzemeler:

-100 gr beyaz peynir
-1 çay bardağı doğranmış yeşil zeytin
-2 yumurta
-2 yk tereyağ (yumuşak)
-1 çay kaşığı karbonat
-1 pk kabartma tozu
-Dereotu, maydanoz veya kuru nane, tuz
-Alabildiğe un

Yapılışı:


-Yumurta, peynir, zeytin ve yağı elimizle iyice birbirine yedirelim
-Diğer malzemeleri ekleyip, yumuşak bir hamur elde edelim
-Üzerlerine yumurta sarısı sürelim
-İstediğimiz gibi şekillendirip 200 derecede ısıtılmış fırında15-20 dak. pişirelim.