30 Mart 2007


Bu Kek Kapışıldı Sanki,,
Keki geçtiğimiz pazar günü , Deniz'in okula giderken götürmesi için yapmıştım. Pazartesi akşamı kek tükenmişti, sanki bu evde kek hiç yapılmıyor, resmen kapışıldı. Ben yine sadece tadına bakabilmek için bir çatal aldım, gerisini siz anlayın artık.. Tarifi yazayım da birde siz deneyin..

Kahveli Kek
Malzemeler:
-3 adet yumurta
-2 bardak şeker
-1 bardak süt
-1/2 bardak sıvıyağ
-1 pk. kabartma tozu
-1 yk. granül kahve(nescafe gibi)
-2-2,5 bardak un

Yapılışı:
-Yumurta ve şekeri iyice, köpürene kadar çırpalım
-Sütü ve yağı ekleyelim, kahveyi de koyup karıştıralım
-Un ve kabartma tozunu eleyerek hamura karıştıralım
-Unu koyduktan sonra bir kaşıkla karıştıralım
-Yağlanmış kalıba boşaltalım ve üzerine biraz kahve serpelim
-150 derecede ısıtılmış fırında pişirelim

27 Mart 2007



Çok Şükür Buğday Salatası Tarifi,,


Buğday salatasını hanidir yazacağım ama kısmet olmadı, çok şükür bugüneymiş. Ben bayılıyorum, Allahım ne güzel şeydir bu, gerçi bayılmadığım şey yok gibi. Binbir Gece başlamadan yazıp kaçayım:)

Buğday Salatası

Malzemeler:

-1 su bardağı buğday
-5-6 adet kornişon turşu
-5-6 dilim salam(şerit kesilmiş)
-1 çay bardağı kuş üzümü
-1/2 demet taze soğan
-1 çay bardağı mısır
-1/2 demet dereotu-maydanoz
-Tuz, limon, zeytinyağ

Yapılışı:

-Buğdayı 1 gece önceden ıslatalım, ertesi gün yumuşayana kadar haşlayalım
-Diğer malzemeleri doğrayıp, ayıklayıp vs. buğdaya ekleyelim
-Tuz, limon ve yağı koyup iyice harmanlayalım
-1 saat kadar dinlendikten sonra servis yapalım

24 Mart 2007




24 Mart Eşimin Doğum Günü

Bugün eşimin doğum günü , Allah sağlıklı uzun ömür verir inşallah. Artık kırklı yaşların basamaklarını çıkmaya başladı, hep beraber nice senelere olsun , bizim cadılar ve ben seni seviyoruz, doğum günün kutlu olsun.
Eşim için cheesecake yapmıştım, tarifi aşağıda...

Ahududulu Cheesecake

Malzemeler:

-2 pk yulaflı büsküvi
-150 gr tereyağ(yumuşak)
-750 gr labne peynir
-150 gr şeker
-3 yumurta
-4 yk. un
-1 pk vanilya
-5-6 yk ahududu reçeli
-2 yaprak jelatin
-3 yk. sıcak su

Yapılışı:

-Bisküvileri un haline getirip tereyağ ile iyice yoğuralım
-22 cm kelepçeli kalıba iyice bastırarak yerleştirelim
-Labne peynirler ile şekeri mikserle iyice çırpalım, yumurtaları ve vanilyayı ekleyelim
-İyice çırpıp kalıba boşaltalım, önceden 140 derecede ısıtılmış fırında 1 saat kadar pişirelim
-Fırından çıktıktan sonra iyice soğutalım, hatta birgün önceden yapıp 1 gece dolapta bekletebilirsiniz
-Jelatinleri soğuk suda yumuşatalım, daha sonra sıcak su ile eritip receli ekleyelim ve iyice karıştıralım
-En üste dökelim ve 1-2 saat dolapta beklettikten sonra kalıptan çıkaralım ve kenarlarını hindistan cevizi ile kapatalım.

Pişerken kalıptan biraz yağ damladı, ben fırının içine alimünyum folyo yaydım, bilginize..

20 Mart 2007


Bayılırım Kadınbudu Köfteye,

Kadınbudu köfteyi çok severim ama bu zamana kadar bir kere yapmıştım, nedense hep gözümde büyütürüm sanki çok zormuş gibi, geçen akşam bir anda aklıma geldi, son sürat nasıl yapmaya başladım anlatamam. Yanına patates püresi iyi giderdi ama zaman olmadığı için yapamadım, Deniz çok beğendi, küçük cadı ağzına sürmedi, ama eminim ki bundan sonra bizim evde çok pişecek bu köfte, tarifini yazayım da yapmayanlar bir denesin...

Kadınbudu Köfte

Malzemeler:

-1/2 kg kıyma
-1 çay bardağı pirinç
-1/2 demet maydanoz
-3 yumurta
-1 bardak un
-Karabiber, tuz, yağ

Yapılışı:

-Pirinci bir bardak su ile yumuşayana kadar haşlayalım, lapa gibide olmasın
-Kıymayı ikiye bölelim ve yarısını kavuralım
-Kavrulmuş kıyma, haşlanmış pirinç, çiğ kıyma ve 1 yumurtayı iyice yoğuralım
-Doğranmış maydanoz ve baharatları ekleyelim
-Büyük oval köfteler hazırlayalım
-Kalan yumurtaları çırpalım, köfteleri önce una sonra yumurtalara bulayıp kızgın yağda kızartalım. Afiyetle,,

14 Mart 2007

Dogum Günün Kutlu Olsun Ceren'im

Ceren ablamın kızı, evin ilk torunu doğduğu günü bugün gibi hatırlıyorum, telefonda doğduğu müjdesini alınca havalara uçmuştuk. İsminin Ceren olmasını ben istemiştim, sağolsunlar ablamda eniştemde beni kırmamıştı. 18 yaşına bastı bugün, Allah sağlıklı uzun ömürler versin.
Üniversite sınavlarına hazırlanıyor, inşallah herşey hayatı boyunca gönlünce olsun.

Ceren için hafif olması için pasta yerine tart yapmıştım, "Şımartan Tatlar" dergisinden bulmuştum bu tarifi, çok beğenildi..

Kivili Tart

Malzemeler:

Tart Hamuru İçin,

-150 gr. margarin
-2,5 su bardağı un
-1 çay kaşığı kabartma tozu
-1/2 bardak tozşeker
-2 yumurta sarısı

Kreması,

-1,5 bardak süt
-3 yumurta
-1/2 bardak şeker
-3 yk. un
-1 pk. vanilya
-5-6 adet kivi
-1 pk. tart jölesi

Yapılışı:

-Yumuşak margarin, un ve kabartma tozunu iyice karıştırın
-Diğer tarafta şeker ile yumurta sarılarını çırpıp unlu karışıma ekleyelim ve iyice yoğuralım
-Merdane ile açıp tart kalıbına yerleştirelim, çatalla bir iki yerinden delelim
-180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dak. pişirelim
-Krema malzemelerini iyice çırpıp muhallebi kıvamında pişirelim
-Soğuyan kremayı tart hamuruna döküp üzerine kivileri dizelim
-Tart jölesini tarifine göre pişirip kivilerin üzerine sürelim
-2-3 saat buzdolabında bekletip, servis yapalım.Afiyetle


10 Mart 2007



Dün Akşam Misafirlerim Vardı,

Eşimin ailesi ile hep beraber bizde toplandık, bol bol yedik içtik, bu arada benim diette güme gitti. Yemek yerine çayın yayına birşeyler hazırladım. Kayınpederimin isteği üzerine daha önce tarifini verdiğim çerkez tavuğuda ikramların arasındaydı. Güzel bir akşam olduğunu düşünüyorum. Masamızdakileri sıraladım, tariflerini vakit buldukca yazacağım.....
  • Mantarlı Börek
  • Zeytinli Ekmek
  • Buğday Salatası
  • Çerkez Tavuğu
  • Zeytinyağlı Fırın Dolma
  • Yeşil Kek
  • Profiterol

Öncelik Zeytinli Ekmek ve Mantarlı Börekte

Zeytinli Ekmek

Malzemeler:

-2 ekmek hamuru
-1 bardak zeytinyağ
-1 büyük baş soğan
-1 bardak ayıklanmış zeytin
-1 avuç nane

Yapılışı:

-Soğanları piyazlık doğrayalım
-Ekmek hamurunun içine bütün malzemeleri ekleyelim ve iyice yoğuralım
-Avuç içi kadar toplar yapıp tepsiye dizelim
-180-190 derecede pişirelim, biraz ılınınca servis yapalım

Lütfen deneyin harika oluyor.


Mantarlı Börek

Malzemeler:

-6 adet yufka
-2 bardak yoğurt
-1/3 bardak sıvıyağ
-1/2 kg mantar
-1 baş soğan
-2 adet biber
-1 kaşık salça
-1 tatlı kaşığı kekik
-Tuz, limon, yağ

Yapılışı

-Öncelikle iç harçı için soğan ve biberi doğrayıp biraz yağda çevirelim
-Temizlenip doğranmış mantarı ve yarım limonu ekleyelim
-Mantarlar suyunu salıp çekince salçayı koyup çevirelim
-Suyunu tam olarak çektekten sonra kekik ve tuzu ekleyelim
-Soğumasını bekleyelim
-Yoğurt ve yağı karıştıralım, çok koyu olmaması için yarı bardak su ekleyebilirsiniz
-Yufkaların birini masaya yayalım ve yoğurtlu karışımdan sürelim
-Diğer yufkayı üzerine yayıp tekrar karışımdan sürelim
-Üçüncü yufkayıda en üste koyup sekiz eşit parçaya keselim
-Her parçaya mantar koyup sigara böreği gibi saralım

-Diğer yufkalarada aynı işlemi yapalım
-Yağlanmış tepsiye dizip, ortasını bıçakla keselim

-Üzerine yumurta sarısı sürüp istediğimiz şekilde süsleyelim
-190 derecede pişirip sıcak servis yapalım.

5 Mart 2007

Doğum Günün Kutlu Olsun TAYFUN

Eşimin Hollanda'da yaşayan yeğeni Tayfun'un doğum dünü bugün, bizim evlendiğimiz sene doğmuştu, onu ilk gördüğümden bugüne oğlum gibi çok severim, artık 16 yaşında çok yakışıklı bir delikanlı, nice senelere inşallah, sağlık ve mutlulukla, herşey gönlünce olsun.
Seni seviyoruz, iyi ki doğdun Tayfun:)


Aman Aman Tavukda Güveçte Ne Güzel Olurmuş,,,

Bu güveçi eşim herhalde beş sene önce almıştı, ben onu bir güzel sarıp mutfağın tepelerine kaldırmışım. Her temizlikte indirip "A bu güveçle birşeyler yapayım" deyip tekrar yerine kaldırırım, en sonunda elim değdide tavuk yapabildim. Bundan sonra çok sık kullanacağıma eminim... Tabakta ki halini çekmeye fırsatım olmadı, üzgünüm
Bu aralar siteye çok sık giremiyorum, 100 bin ziyaretçiyi geceli çok olmuş, herkese teşekkür ederim efendim, her zaman beklerim..

Tavuk Güveç

Malzemeler:

-1 kg tavuk kalça
-2 adet patates
-2 adet havuç
-15-20 adet arpacık soğan
-2 adet sivri biber
-2 adet domates
-2 yk salça
-1 kırmızı biber
-2 diş sarımsak
-1 bardak kaşar rende
-1 kesme şeker, tuz
-Karabiber, biberiye
-Sıvıyağ

Yapılışı:

-Tavukları tencerede 10-15 dak kaynatalım
-Bütün sebzeleri arzu ettiğimiz şekilde doğrayıp güvece yerleştirelim
-Üzerine tavukları dizelim, salçayı tavuk suyu ile sulandıralım, içine baharatları ekleyip tavukların üzerine dökelim
-Arzuya göre biraz daha tavuk suyu ekleyip, güvecinüzerine aliminyum folyo kapatıp 200 dereceli fırında 45-50 dak. pişirelim
-Fırından almadan önce üzerine kaşar rendesini döküp, kaşarlar biraz kızarıncaya kadar fırında tutalım.
Afiyetle....

1 Mart 2007

Susamlı Patates,

Kızarmış patatese çocuklar bayılıyor, tabii ki bende ama son zamanlarda çok zararlı olduğu iyiden iyiye söylenmeye başladı. Bende bu sefer patatesi böyle denedim içine koyduğum baharatlardan dolayı hanımefendiler pek tutmadı ama ben beğendim. Et yemeklerinin yanına çok yakışıyor, hem estetik hem lezzetli..Bu arada ben REJİMDEYİM... ACIIIIMMM bu patatesten sadece bir adet tadabildim...

Susamlı Patates

Malzemeler:

-4-5 adet taze patates
-2-3 yk. zeytinyağ
-2 diş sarımsak
-1 tatlı kaşığı kekik
-1 çay kaşığı pul biber
-1 tatlı kaşığı susam
-Tuz ve eklemek istediğiniz başka baharatlar

Yapılışı:

-Patatesleri soymadan iyice yıkayalım ve soymadan elma dilimi şeklinde doğrayalım

-Diğer malzemeleri geniş bir kapta harmanlayalım
-Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine boşaltalım
-180-190 derecede patatesler yumuşayana kadar pişirelim.