29 Kasım 2006


Paçanga Ziyafeti,

Pastırmayı severmisiniz bilmem ama bizim evde kabul görür. Bu hafta sonu aklıma düştü ve akşam yemeğinde masamızda yer aldı. Pastırma sevmeyenler sosis veya sucuklada yapabilirsiniz. Yemek davetlerinede çok yakışıyor, içindeki biberleri kontrol etmeme rağmen araya acısı karışmış, bizim cadılar pek yiyemedi. Afiyetle....

Paçanga Böreği

Malzemeler:

-3 adet yufka
-100 gr. pastırma
-3 adet küp domates
-3 adet sivri biber
- 100-150 gr küp doğranmış taze kaşar peyniri

-Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı:

-Yufkaları üst üste koyup dörde bölelim
-Doğranmış domates, biber, kaşar ve pastırmayı karıştıralım
-Yufkaların arasına bu karışımdan koyup sigara böreği gibi saralım
-Kızdırılmış yağda kızartalım


27 Kasım 2006



Annemin Şekerparesi,

Bayılırım şekerpareye, favori tatlımdır. Geçen hafta sonu annemlere dayım geldi, hep beraber yediğimiz akşam yemeğinden sonra, gelsin tatlılar...
Annem, ellerine sağlık harika olmuştu, anne eli değmiş olacak o kadar. Gerçekten denemeye değer kıvamı, tadı bayıldım, annem yenisini bekliyoruz buradan duyulur.....

Şekerpare

Malzemeler:

-2 yumurta
-1 pk. yumuşak margarin
-1 bardak şeker
-1 pk. kabartma tozu-vanilya
-Alabildiğince un
-Tane fındık

Şerbet:

-3 bardak şeker
-4 bardak su
-1/2 limon

Yapılışı:

-Önce şerbeti hazırlayalım, şeker ile suyu kaynatalım
-Kaynamaya başlayınca limonu sıkalım ve 5 dak. daha kaynatıp altını kapatalım
-Hamur malzemelerini karıştırıp iyice yoğuralım
-Kurabiye şekilleri verip üzerlerine birer fındık yerleştirelim
-160-170 derecede pembeleşene kadar pişirelim
-Fırından çıktıktan 5 dak. sonra soğuk şerbeti dökelim
-Şerbeti çekince servis yapalım .

24 Kasım 2006


Bugün Hollanda'da yaşayan Bilgi Ablamın doğum günü, Ablacım doğum günün kutlu olsun..
Eşin, iki yakışıklı oğlun ve tüm sevdiklerinle nice sağlıklı yıllara inşallah.....


Bunlarda Benim Rulolarım,

Sevgili "Pastacı" Burcu'dan özendim, kendi tarifime gıda boyaları ekleyip bende rulo kurabiyeler hazırladım. Bugün öğretmenler günü Defne kreşdeki öğretmenlerine ve arkadaşlarına götürecek, renkli olması iyi oldu çocukların hoşuna gider umarım. Akşam geç vakit yapınca rulolar o yorgunluğun üzerine çok muntazam olmadı maalesef ama tadına diyecek yok..

Bütün Öğretmenlerin bu özel gününü kutluyorum.....

Renkli Rulolar

Malzemeler:

-4 adet yumurta
-1 pk yumuşak margarin
-10 y.k. şeker
-1 pk kabartma tozu ve vanilya
-1/2 çay kaşığı farklı gıda boyaları
-1yk. kaşığı kakao
-Alabildiğince un

Yapılışı:

-Yumurta, şeker ve yağı karıştıralım
-Unu ve diğer malzemeleri ekleyelim ve iyice yoğuralım
-4 eşit parçaya böldüğümüz hamurlara gıda boyalarını, bir parçasınada kakao ekleyip rengini bulana kadar yoğuralım
-Hamurları merdane ile açıp iki rengi üst üste koyalım ve rulo yapalım
-Rulolardan 1'er parmak kalınlığında keselim, üzerlerine biraz bastırarak tepsiye yerleştirelim
-170 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dak. pişirelim.

19 Kasım 2006


Pazar günü mü :(

Bu gün sabah 8- akşam 8 daha yeni oturdum, herşey bugüne kalıyor. Hafta arası yaptığım "Peynirli Poğaça" nın tarifini yazıp, şööylee televizyonun karşısına geçmek istiyorum, kimse benden birşey istemesin artııkkk...

Peynirli Poğaça

Malzemeler:

-250 gr erimiş margarin
-1 su bardağı süt
-1 pk. kabartma tozu
-1 tatlı kaşığı tuz
-Alabildiğince un
-250 gr beyaz peynir
-1 y.kaşığı nane
-1 yumurta sarısı

Yapılışı:

-Unu, tuzu, kabartma tozunu karıştırıp, ortasını havuz şeklinde açın
-Yağı ve sütü koyup yoğurmaya başlayın
-Hamur kıvamına gelene kadar un ekleyebilirsiniz
-Hazırlanan hamuru 10-15 dak buzdolabında bekletin
-Peynir ile naneyi karıştırın
-Poğaçaları şekillendirirken aralarına bu karışımdan koyun
-Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve susam, çörekotu veya haşhaş tohumu evde ne varsa serpin
-175-180 derecede pişirin.

Cuma günü Şule'nin doğum günüydü, Şulecim doğum günün kutlu olsun.
Uzak olduğumuz için senin buradan çok öpüyorum. Sağlıklı nice senelere inşallah.
Deniz ve Defne'de doğum gününü kutluyor....***

15 Kasım 2006


Hadi Sütlaç Yapalım

Uzun zamandır sütlaç yapmamıştım, dün akşam tamamen aklımda kalan tarifle sütlacı pişirdim. Resimdekiler iki bardak süt gibi duruyor, tarçını serpmeyi unuttummm.

Ev ahalisi güzel olduğunu söylüyor, ben henüz tatmadım. Sütlü tatlıları çok severim, gerçi sütsüzde olsa fark etmez ya neyse :))

Sütlaç

Malzemeler:

-2 kg süt
-1 bardak pirinç
-2 bardak şeker
-2 y.k. pirinç unu
-1 pk. vanilya
-2 bardak su
-Tarçın veya çekilmiş fıstık

Yapılışı:

-Pirinç ile suyu ocağa koyalım, suyu çekene kadar pirinci pişirelim
-Süt ile pirinç ununu karıştırıp pirince ekleyelim ve sürekli karıştıralım
-Boza kıvamına gelince şekeri ve vanilyayı ekleyelim
-5-10 dak. kaynadıktan sonra altını kapatalım

Kıvamını zevkinize göre ayarlayabilirsiniz, koyu olduysa biraz süt ekleyip bir taşım daha kaynatabilirsiniz.

12 Kasım 2006



Birde Bunu Deneyin,

Geçen hafta kek yapmak için mutfağa girdim, kitapları karıştırmaya ve uzun uzun uğraşmaya pek vaktim olmadığı için kafama göre takıldım desem yeridir. Uzun zamandır bekleyen şeftali
konservesinide değerlendirmek için "Şeftalili Kek" yaptım. Şeftali konservesi bana Antalya'dan gelmişti, özellikle saklamıştım ama artık daha fazla dayanamayacağını düşünüp açtım, inanım şeftali kokusu ve tadı aynen duruyordu, yapanların ellerine sağlık. Şeftaliyi biraz şekerle pişirip soğutunca da aynısı olacaktır sanırım veya kayısı kompostosunun meyvalarınıda kullanabilirsiniz.....

Şeftalili Kek

-3 yumurta
-1,5 bardak şeker
-125 gr margarin (erimiş)
-1 bardak süt
-1 bardak şeftali püresi
-Alabildiğince un
-Kabartma tozu
-1/2 paket vanilya

Üzerine:
-1 bardak şeftali püresi
-2 y.k. pudra şekeri

Yapılışı:

-Yumurta ile şekeri iyice çırpalım
-Sırası ile diğer malzemeleri ekleyelim
-Elenmiş un ve k.tozunuda ekleyip hırpalamadan karıştıralım
-160 derecedeönceden ısınmış fırında pişirelim
-Üzerine şeftali ve pudra şekerini karıştırıp yaptığımız sosu servis yaparken dilimlerin üzerine dökelim......

9 Kasım 2006


Çalışınca Herşeyin Pratiği Oluyor

Balığı birde böyle deneyin, uzun zamandır siteye koymayı düşünüyordum, kısmet bugüneymiş.
Hem çok pratik hemde çok sağlıklı ve inanın balığın lezzetine varıyorsunuz. Ben çinekopla yaptım, hamsi ve lüferde çok güzel oluyor. Bu arada ev balık kokmuyor, mutfak batmıyor birde tepsiye pişirme kağıdı koyarsanız tamamdır.....

Fırında Balık

Malzemeler:

-1 kg çinekop
-1 büyük baş soğan
-Taze biberiye veya defne yaprağı
-2-3 y.k. zeytinyağ
-Tuz

Yapılışı:

-Temizlenmiş balıkları tepsiye dizelim
-Soğanları halka doğrayıp üzerlerine yerleştirelim
-Biberiye ve tuzu koyalım
-Üzerine yağı gezdirelim
-200 derecede balıklar suyunu salıp çekene ve üzerleri hafif kızarana kadar pişirelim
Afiyet olsun....

5 Kasım 2006


Defne'min Kurabiyeleri,

Cumartesi akşamı kurabiye yaparken bizim küçük cadı yanımda bitiverdi, Deniz kitap fuarına gittiği için yalnızlıktan can sıkıntısına benim peşimde dolandı bütün gün, tabii kurabiyeleride ellemeden olmaz, ben yoğurdum oda kalıplarla şekil verirken yardım etti. O küçük ellerinin tadı kurabiyelere geçti herhaldeki ağzına atan herkes çok beğendi. İlk defa denedik bu tarifi, hem çok bereketli hemde ağızda dağılıyor, lezzetlidir, tavsiye olunur.....

Tarçınlı Kurabiyeler

Malzemeler:

-250 gr yumuşak tereyağ veya margarin
-1 yumurta
-1 su bardağı pudra şekeri
-1 " " nişasta
-4 bardak un
-3 y.k. toz şeker
-1 y.k. tarçın

-1 kabartma tozu

Yapılışı:

-Yağı, şekeri ve yumurtanın sarısını elimizle karıştırmaya başlayalım
-Nişasta, un ve k. tozunu ekleyip yoğuralım
-Kalıplarla şekiller verelim
-Üzerine yumurtanın akını sürüp şeker ile karıştırdığımız tarçından serpelim
-170 derecede ısıtılmış fırında 15 dak. pişirelim.