31 Ekim 2006


Canım Bulgur Pilavı İstedi,

Bulgur pilavını ramazanda yapmıştım, canım nasıl bir anda istemişti. Bizim evde sık pişmez ki pişmesi lazım çok sağlıklı ve lezzetli. Deniz ve ben çok seviyoruz ama eşim ve küçük hanım pek meraklı değil yinede arada bir yaparım. Herkes bilir ama yinede paylaşmak istedim, belki farklı bir ayrıntı vardır.


Naneli Bulgur Pilavı

Malzemeler:

-1 su bardağı pilavlık bulgur
-1 baş soğan
-1 adet domates
-2 adet sivri biber
-1 y.kaşığı tereyağ
-1 tatlı kaşığı salça
-1 diş sarımsak
-1 y.kaşığı kuru nane
-1,5 bardak su
-Tuz, arzuya göre pul biber

Yapılışı:

-Yağda küçük doğranmış soğan ve sarımsağı çevirelim
-Pembeleşince doğranmış biber ve domatesleri ekleyelim
-Salçayı ve suyu koyup kaynatalım
-Yıkanmış bulgurları, tuzu ve naneyi ekleyip, karıştıralım
-Suyunu çekip üzeri gözgöz olunca altını kapatalım ve demlenince servis yapalım.

26 Ekim 2006


Sandal Sefası


Deniz okula giderken, beslenme saati için tuzlu birşeyler yapmamı istiyor. Bende geçenlerde tarifini sofra dergisinden bulduğum "Patatesli Sandal" ı peynir sandalına çevirdim. Deniz ve ben peynir canavarı olduğumuz için böylesi bizim için daha güzel oldu.

Peynir Sandalı

Malzemeler:

-1 yumurta
-100 gr margarin (yumuşak)
-1 çay b. süt
-1 çay b. yoğurt
-1/2 çay b. sıvıyağ
-1 pk. kabartma tozu
-Alabildiğince un
-Tuz
-200 gr B. peynir
-1/2 demet dereotu
-1/2 maydanoz

Yapılışı:

-Hamur malzemelerini iyice yoğur, üzerine nemli bez örterek yarım saat dinlendirin
-İç malzemeyi karıştırıp resimdeki gibi şekiller verin
-Üzerine yumurta sarısı sürüp 160-170 derecede pişirin.

Afiyetle

23 Ekim 2006


Ramazan'ın Bitiş Hüznü, Bayram Coşkusu

Onbir ayın sultanını hüzünle uğurladık, tekrarlarına inşallah, şimdi bayramın huzuru ve coşkusunu yaşıyoruz.
Bu mübarek günlerde bloğumu ziyarete gelen bütün konuklarımın bayramlarını kutluyorum, tüm sevdiklerim ve ailemle birlikte nice bayramlara inşallah.

19 Ekim 2006



Çok Şükür Blogumdayım,

Bir haftadır işler o kadar yoğun ki nefes alamıyoruz, koşa koşa gelip yemeği koydum ve pişerken hemen Elmalı Payın tarifini ekledim, fazla kalamıyorum üzgünüm iftar yaklaşıyor.....

Elmalı Pay

Malzemeler:

-2 yumurta
-1 bardak pudra şekeri
-125 gr yumuşak margarin
-1 kamartma tozu
-3 bardak un
-3 y.k. su

Üzerine:

-2 elma
-1/2 bardak pudra şekeri
-1,5 tatlı kaşığı tarçın
-1 yumurta sarısı
-2 kaşık bal

Yapılışı:

-Hamur malzemelerini iyice yoğuralım ve tart kabına yayalım
-Üzerine dilimlenmiş elmaları dizelim ve şekeri, tarçını serpip, yumurta sarısını sürelim
-160 derecede ısıtılmış fırında pişirelim
-Çıkarınca üzerine balı gezdirelim.

Ebru Şallı tarifidir.

15 Ekim 2006


Ve 3. İftar Davetimiz,

Bu haftaki misafirlerimiz eşimin iki kızkardeşi yani benim görümcelerim, eşleri ve yeğenler hep beraber güzel bir iftar yaptık. Defne, Ata ve Bartu birer yaş var aralarında 4, 3 ve 2 biraraya geldiklerinde evdeki patırtıyı tahmin edersiniz sanırım. Deniz ve Lara onlar bilgisayarın başında geçtiklerinde kimseyle alakaları kalmıyor. Allah hepsine sağlıklı uzun güzelliklerle dolu bir ömür versin. Anlaşılacağı gibi biraz gürültülü ki Allah eksik etmesin, güzel geçtiğini düşündüğüm bir akşam oldu.

Soframızda,

Süzme Mercimek Çorba
Soslu Talaş Böreği

İmambayıldı
Havuç Mücveri

Malzemeler:

-3 rende havuç
-1 bardak çekirdeksiz zeytin
-3 yumurta
-1 bardak un
-1 kabartma tozu
-1 tatlı kaşığı kekik
-1 çay kaşığı kimyon, tuz

Yapılışı:

-Hepsini iyice karıştırıp kızgın yağda kızartalım




Makarna Salatası
Soslu Acıbiber Kızartma
Mevsim Salata
İftariyelikler ve
Tel Kadayıf vardı.

Allah tekrarlarını nasip eylesin.

Bugün 15 Ekim Ablamın doğum günü, iyi ki doğmuşsun ablacım doğum günün kutlu olsun.

Çocukların, eşin ve tüm sevdiklerinle uzun sağlıklı bir ömür inşallah...

10 Ekim 2006



Hastayım, yaşıyorum,

2 gündür evde yatıyorum, işe gidemedim. Bu grip melaneti bizide buldu. Hafta sonu Defne, peşinden ben ve bugün eşimde başladı, sıra Deniz'e geliyor sanırım. Allah beterinden korusun..
Geçenlerde yaptığım Fındıklı Revaniyi paylaşmak isterim, buyrun tarife,

Fındıklı Revani

Malzemeler:

-1 su bardağı yoğurt
-1 " " şeker
-4 yumurta
-1 su bardağı irmik
-1,5 su bardağı un
-1/2 bardak ince dövülmüş fındık
-Kabartma tozu, vanilya
Şerbet:
-5 bardak su
-6 " şeker
-1/2 limon suyu

Yapılışı:

-Yumurta ve şekeri iyice çırpalım
-Diğer malzemeleri ekleyelim ve 160 derecede ısıtılmış fırıda pişirelim
-Şerbet malzemelerini karıştırıp kaynatalım, kaynayınca limonu ekleyelim
-Soğuk tepsiye sıcak şerbeti dökelim
Afiyet olsun

8 Ekim 2006


2. İftarımız,,

Cuma akşamı ikinci iftar yemeğimizi verdik. Konuklarımız annem, babam, Yalova'daki kardeşim ve eşi, annemlerde misafir olan kuzenim ve eşiydi. O akşam iftardan önce kuzenimin eşinin iş başvurusu yaptığı ve girmeyi çok istediği büyük ve yabancı firmadan olumlu sonucu alınca yemeğimiz kutlama yemeğine döndü, Allah muvaffak eylesin, Asiye ve Şafak kalplerinin güzelliği ile herşeye layıklar, ee Şafak'cım verdiğin bunca emeğe karşılık en iyi yerlere gelmek hakkındı. O akşamı muzur kardeşim Nevra'nın da esprileriyle gayet hoş geçirdik. Allah tekrarlarını nasip eylesin.
Haftaya 3. iftarımızı vermeyi planlıyoruz, Allah kısmet ederse tabii.
Masamın resmini çekmeye fırsat bulamadım :((


Soframızda
Fesleğenli Yaz Çorbası
Ceviz Soslu Tavuk
Tereyağlı Patates
Safranlı Pilav
Peynirli Mantar
Sosis Ruloları
Kabak Salata
Karışık Salata
Dondurmalı Keşkül vardı.


Fesleğenli Yaz Çorbası

Malzemeler:

-1 lt domates suyu
- 1 y.k.tepeleme un
-1 y.k. tereyağ
-3-4 bardak su
-Taze veya kuru fesleğen, tuz
-1/2 pk. krema

Yapılışı:

-Unu yağ ile kavurup içine domates suyunu dökelim
-Daha sonra suyu eklayip kaynayana kadar karıştıralım
-İndirmeden tuzunu ve fesleğeni ekleyelim, servis yaparken için 1 ç.k. krema koyalım

Ceviz Soslu Tavuk

Malzemeler:

-Tavuk göğüs
-1 bardak dövülmüş ceviz
-1 pk. krema
-1 bardak süt
-2 y.k. ketçap
-1 bardak rende kaşar
-1 ç.k. köri, tuz

Yapılışı:

-Tavuzları tepsiye dizelim
-Kaşar p. hariç diğer malzemeleri karıştırıp tavukların üzerine döküp fırına verelim
-Suyunu çekene kadar pişirelim
-Rende kaşarı üzerine döküp, fırında kızarana kadar tutalım ve servis yapalım.

Peynirli Mantar

Malzemeler:

-500 gr mantar
-2 yk. margarin veya tereyağ
-200 gr beyaz peynir
-1/2 demet maydanoz, tuz

Yapılışı:

-İyice yıkanmış ve doğranmış mantarları yağda suyunu çekene kadar harlı ateşte pişirelim
-Fırın kabına alım üzerine peynirli karışımı dökelim ve fırında 5-10 dak. pişirelim


Sosis Ruloları

Malzemeler:

-2 yufka
-Sosis
-Sıvı yağ

Yapılışı:

-Yufkayı ikiye katlayıp geniş tarafına sosisleri dizip rulo saralım
-Daha sonra sarılı sosisleri istediğimiz ebatta kesip kızartalım

Safranlı Pilav

Malzemeler:

-2 bardak pirinç
-2 y.k. tereyağ
-1 y.k. sıvıyağ
-1 ç.b. kuş üzümü
-1 tatlı kaşığı safran
-1/2 demet dereotu
-2,5 bardak sıcak su
-Tarçın, tuz

Yapılışı:

-Sıcak tuzlu suda beklemiş pirinçlerimizi tuzunuda koyup yağda kavuralım
-Safranı, kuş üzümünü ve sıcak suyu koyup pişirelim
-İyice demlendikten sonra dereotunu ve arzuya göre tarçını ekleyelim ve karıştıralım
-2-3 dak. bekleyip servis yapalım.
Ben baharat fiyatlarını hiç bilmiyormuşum meğerse, baharatçıdan 50 gr. safran istedim de gerisini bilenler anlamıştır herhalde :))(gramı
eski para ile 2,5 milyonmuş) rezil oldum yani...


2 Ekim 2006


Bugün Benim Kuzumun, Defne Yaprağımın Doğum Günü




Annesinin kuzusu, evin küçük cadısı 4 sene önce bu sabah 8:15'de aramıza katıldı, onu bize veren Allah'a şükürler olsun. Yine huysuzluğunu yaptı ve doğum günü partisi yapılmasını istemedi, kreşde öğretmenleri onun için hemen yukarıdaki bonibonlu pastayı hazırladılar, hazır pastaban, cremole ve bol bonibon, bende gittim ve beni görünce çok kızdı, ağlamaya başladı inatçı işte, ben niye gelmişim, öğretmeni ikna etti de mumları üfledi. Bende ondan gizli bir pasta hazırladım, pastayı görünce kendisi hariç herkes için doğum günü planları yaptı, bakalım akşama mumları üflerken ne yapacak.

Kuzucuğum seni çok seviyoruz, doğum günün kutlu olsun.





Kreşteki partiden sonra akşam evde de hatırlayıp gelen aile fertleri ile ufak bir kutlama yaptık, gelemeyenlerin telefonları ile mutlu olduk. Mumları üflemek istemedi, her zamanki gibi yine huysuzluk yaptı bu sefer ikna eden babamız oldu. Pastamızın resmini ekledik ama çok basit olan tarifini en kısa zamanda inşallah...

1 Ekim 2006



Nacizane Bu Senenin İlk İftar Daveti,

Bu sene ilk iftar davetimiz kayınvalidem ve kayınpederim için oldu, dün akşam beraber açtık orucumuzu Allah tekrarlarını nasip eyler inşallah. Açılışı yaptık hafta sonlarımız misafirli geçecek bundan sonra, eksik olmasın inşallah....
Masamızda,
Brokoli Çorbası
Dana Et Sote
İç Pilav
Patates Kızartması
Acılı Patlıcan-Kabak Kızartma
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Akdeniz Salata
Fındıklı Revani vardı. İçlerinden Brokoli çorbası ve iç pilavın tarifini vermek istiyorum, daha sonrada fındıklı revaniyi yazacağım.

Brokoli Çorbası

Malzemeler:

-250 -300 gr brokoli
-1 pk. krema(200 ml)
-1 y.k. tepeleme un
-5-6 bardak su
-Tuz

Yapılışı:

-Yıkadığımız brokoliye suyu ekleyip yumuşayana kadar kaynatalım
-Unu bir tencereye alıp pembeleşene kadar kavuralım ve içine kremayı döküp hızlı hızlı karıştıralım
-Daha sonra brokoliyi haşladığımız suyu ve brokolinin çiçek kısımlarını ekleyelim
-El blendırı ile iyice parçalayalım ve tuzu ekleyip 10-15 dak. kısık ateşte karıştırarak pişirelim.



İç Pilav

Malzemeler:

-2 bardak pirinç
-2 y.k. tereyağ
-1 küçük baş soğan
-2 y.k. dolmalık fıstık
-2 y.k. kuş üzümü
-1/2 demet dereotu
-1 tatlı k. şeker
-1/2 çay kaşığı karabiber
-1/2 çay kaşığı tarçın
-Tuz
-3 bardak sıcak su

Yapılışı:

-Pirinçleri iyice yıkayıp süzelim
-Tereyağını eritip içine küçük doğradığımız soğanları ve fıstıkları atalım ve biraz çevirelim
-Pirinç ve ayıklayıp yıkadığımız kuş üzümlerini, doğranmış dereotunu ve baharatları ekleyelim ve 1-2 dak kavuralım
-Sıcak suyu koyup kendini çekene kadar kısık ateşte pişirelim.