Ana içeriğe atla

Şambalı


Okul Yıllarını Hatırlatan Tatlı :))

Eminim pek çoğunuz okul önlerinde satılan bu tatlıdan alıp yemişsinizdir, şimdi alır mıydım ?bilemedim, Neyse, bu tatlıyı yaptım eski günleri andım diyelim...

Şambalı Tatlısı

Malzemeler;

-2 su bardağı irmik
-1 su bardağı yoğurt
-3/4 su bardağı şeker
-1 tepeleme çay kaşığı karbonat
-15-20 adet kabukları soyulmuş tuzsuz yer fıstığı
Şerbet
-2 su bardağı şeker
-2 su bardağı su
-1/2 limon
-30 cm. çapında tepsi


Yapılışı;

-Hamur malzemelerini karıştırıp koyu bir kek kıvamı elde edelim
-Tepsiyi margarin ile iyice yağlayalım
-Hamuru tepsiye boşaltıp yarım saat dinlendirelim
-Üzerini bıçak ucuyla keser gibi hatlarını çizip fıstıkları yerleştirelim
-180 derecede ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirelim
-Diğer tarafta şeker ile suyu iyice karıştırıp kaynamaya başladıktan sonra 5 dak. daha kaynatalım ve limonu sıkalım
-1-2 dak. sonra altını kapatalım
-Pişen tatlımızı fırından çıkarıp belirlediğimiz hatlardan keselim 2-3 dak. dinlendirdikten sonra
sıcağa yakın şerbeti verelim
-1 gece beklerse şerbetini çok güzel çekiyor, ama bekleyemem derseniz 1-2 saat sonra servis edebilirsiniz.
Afiyetle

Yorumlar

  1. bilmiyorum artık okul kapılarının önünde satılıyor mu ama burada çok güzel yapan bir yer var. ben çok canım istediğinde alırım ve severek yeriz. ellerine sağlık canım. seni ve kızları öpüyorum

    YanıtlaSil
  2. Şerbetli tatlıları çok severim. Deneyeceğim ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Terbiyeli Mercimek Çorbası

Güzel Bir Çorba,,,

Biraz uğraştırıyor ama sonuç çok iyi, tavsiye olunur...

Terbiyeli Mercimek Çorbası

Malzemeler;

-2 su bardağı sarı mercimek (kırmızı da olur)
-1 adet büyük boy soğan
-1 adet büyük boy patates
-1 adet havuç
-2 yemek kaşığı sıvıyağ( ben zeytinyağ kullanıyorum)
-8-9 bardak sıcak su
-Karabiber, tuz
-3 yemek kaşığı yoğurt
-1 yumurta sarısı
-1 limon suyu
Üzeri İçin;
-1-2 yemek kaşığı tereyağ (miktar size kalmış)
-Nane, kırmızı biber

Yapılışı;

-Sıvıyağın içine yemeklik doğranmış soğan, rendelenmiş patates ve havuç eklenip 4-5 dak. kavrulur
-Yıkanmış mercimekler ve biraz karabiber eklenip 3-4  dak. daha karıştırılır
-Daha sonra sıcak suyu ekleyip mercimekler yumuşayana kadar pişirilir
-Pişdikten sonra blendırdan geçirilir, koyu olursa biraz sıcak su ekleyebilirsiniz.
-Diğer tarafta yumurta, yoğurt ve limon suyu iyice çırpılır
-Terbiye ılındırılarak çorbaya eklenir (terbiyeye azar azar çorbadan eklenip ılındırılır)
-Tuzu eklenip 3-4 dak. daha kısık ateşte kaynatılıp alınır
-Tereyap başka bir kapta e…

Ispanaklı Buğday Salatası

Muhakkak Denemelisiniz :))

Çok şık, lezzetli ve çok kolay bir salata, ben beğendim, siz de muhakkak denemelisiniz :))

Lokma Dergisinden

Ispanaklı Buğday Salatası

Malzemeler;

-1 bağ ıspanak
-1 su bardağı haşlanmış buğday
-1 su bardağı süzme yoğurt
-1/2 su bardağı yoğurt (süzmenin yoğunluğunu azaltmak için)
-1/2 su bardağı ceviz
-1/2 diş iyice dövülmüş sarımsak
-1 çay kaşığı kırmızı pul biber
-2 yemek kaşığı zeytinyağ
-Tuz

Yapılışı:

-Öncelikle temizlenmiş ve iri doğranmış ıspanakları 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağda 5 dak. kadar çevirelim, ateş harlı olsun ki ıspanaklar su salmasın
-Soğuyan ıspanaklara buğday, yoğurt, sarımsak ve tuz ekleyip karıştıralım
-Servis tabağına alalım
-İri dövülmüş cevizleri 2 yemek kaşığı zeytinyağında 1-2 dak. çevirelim
-İçine pul biberi atıp altını kapatalım
-Ilınınca salatanın üzerine gezdirip, biraz dinlendirip servis edelim.

Afiyetle


Kremalı Sütlaç

Lezzet Dergisinden Süper Bir Sütlaç,,
Aslında sütlaç başlı başına süper bir tatlıdır ama bu da ayrı bir güzel olmuştu,  içine katılan krema kıvam ve lezzeti oldukça etkilemiş, dergideki ölçüyü yazıyorum, ben 1,5 ölçü olarak yaptım, denemeniz tavsiye olunur...
Kremalı Sütlaç
Malzemeler;
- 1 litre süt -1,5 çay bardağı pirinç -1 su bardağı şeker -1 yk. mısır nişastası -2 pk. vanilya -200 ml krema -Toz fıstık

Yapılışı;
-Yıkanmış pirincin üzerini geçecek kadar su koyup yumuşayana kadar pişirelim -Üzerine sütü ekleyip karıştırarak yaklaşık 35-40  dak. kadar kaynatalım (çok koyulaşırsa biraz süt ekleyebilirsiniz) -Şeker ve vanilyayı ekleyip 10 dak. kadar daha pişirelim -Nişastayı biraz suda eritelim ve sütlaca katıp karıştırmaya devam edelim -En son kremayı ekleyip 1-2 dak. daha karıştırıp altını kapatalım -Kaselere boşaltıp soğuyunca süsleyelim.