29 Kasım 2009





















İyi Bayramlar,

Nice Bayramlara tüm sevdiklerimizle sağlık ve afiyetle...

Cevizli Kadayıf Tatlısı
Malzemeler;

-500 gr kadayıf
-2 su bardağı ceviz içi
-1 pk. margarin
-2-3 yk. tereyağ
Şerbet;
-5,5 bardak şeker
-5 bardak su
-1/2 limon
-1 pk. vanilya

Yapılışı;

-Önce Şerbeti hazırlayıp kaynatalım (kaynamaya başladıktan 15 dak. sonra altını kapatabiliriz), vanilya ve limonu indirmeden 1-2 dak. önce ekleyelim.
-Yağları eritelim, didiklediğimiz kadayıf ile iyice karıştıralım
-Yağ ve kadayıf karıştıktan sonra yarısını tepsiye yayalım
-Araya ceviz içinin 4/3'ünü serpelim
-Kalan kadayıfı üzerine yayıp elimizle iyice kadayıfların üzerine bastıralım
-180-190 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirelim
-Fırından çıktıktan 10 dak. sonra soğuk şerbeti üzerine dökelim
-Kalan cevizi de serpip soğuyunca servis yapalım.

21 Kasım 2009

Cevizpare Tatlısı





















Güzel Bir Tatlı,

Hem kilolardan şikayet edip hem de sürekli birşeyler yapıp yemek fazla tezat oluyor, ama can boğazdan gelir deyip yemeye devam ediyoruz. Her ne kadar kendimizi kandırsak da....

Cevizpare Tatlısı

Malzemeler;
-2 yumurta
-1 pk. margarin
-1/2 bardak irmik
-2 bardak ceviz içi (iri çekilmiş)
-1 pk. kabartma tozu
-1 pk. vanilya
-3-4 bardak un
-1/2 bardak pudra şekeri

Şerbeti;

-3 bardak şeker
-3 bardak su
-1/4 limon














Yapılışı;
-Şerbeti önceden hazırlayıp soğuması için bir kenarda bekletelim

-Yumuşak margarin ve diğer malzemeleri karıştırarak yumuşak bir hamur elde edelim
-Şekillendirip tepsiye dizelim ve önceden ısıtılmış fırında pişirelim
-Fırından çıktıktan 2-3 dak. sonra soğuk şerbeti dökelim.
-Soğuduktan sonra servis yapalım.

14 Kasım 2009





















Yaşasın Kereviz Zamanı,,
Bayılırım kerevize, hele kokusu.. biz çocukken rahmetli babaannem terbiyeli kereviz pişirirdi, yememek için kaçacak delik arardık, şimdi ki aklım olsa yemez miydim, canım babannemin elinden o kerevizi. Bize çok kızardı, meğer ne kadar haklıymış. Canım benim mekanı cennet olsun, nurlar içinde yatsın...
Bu sefer taze soğan ve kırmızı biberle pişirdim. Kırmızı biberi çok kullanır oldum, birkaç tarifim daha olacak k. biberli..

Z.Yağlı Kereviz (2)
Malzemeler:

-1 kg kereviz
-1 adet havuç
-1 demet taze soğan
-1 adet iri kırmızı biber
-1 adet portakal suyu
-1/2 limon suyu
-2-3 diş sarımsak
-3-4 dal kereviz yağrağı
-1 adet kesme şeker
-Tuz, z.yağ
-1/2 çay bardağı su

Yapılışı:

-Kerevizleri temizleyip limonlu suda bekletelim
-Temizlenmiş soğan, halka doğ. havuç ve sarımsakları yağda 1-2 dak. çevirelim
-Jülyen(şerit) doğ. k. biberi ekleyip biraz daha karıştıralım
-Kerevizleri, p. suyunu ve diğer malzemeleri ekleyip kerevizler yumuşayana kadar pişirelim
-Ocaktan almadan 5 dak. önce kereviz yapraklarını üzerine doğrayalım
-Daha sonra soğuması için kenarda bekletelim
-İyice soğuduktan sonra servis yapalım.

Elmalı Pay





















Küçük Cadım Hasta,,

Dün sadece öksürük ve hafif ateş derken, bugün ateş oldukça yükseldi ve vücut ağrıları, öksürük şiddetlendi. İnşallah ilaçlar iyi gelir de en kısa zamanda kuzum ayağa kalkar, insan aklına kötüsünü getirmemeye çalışıyor, ama olmuyor....
O uyurken tarifi eklemek istedim, kafam dağılsın derken yine olmadı...





















Elmalı Pay

Malzemeler:
Hamuru için,
-250 gr margarin
-1 yumurta
-3 yemek kaşığı pudra şekeri
-1 pk. vanilya
-1 pk. kabartma tozu
-Un
Harcı için,
-4-5 adet elma
-1/2 bardak iri çekilmiş ceviz
-1/2 bardak toz şeker
-1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı:

-Yumuşak margarin, yumurta, p.şekeri, vanilya ve kabartma tozunu iyice karıştıralım
-Aldığı kadar unu ekleyip sert kıvamlı bir hamur elde edelim
-Diğer tarafta elmaları soyup rendeleyelim ve diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım
-Hamuru iki parçaya ayıralım ve merdane ile kalıp ölçüsünde açalım
-İlk parçayı yağlanmış kalıba yayalım, araya harçı boca edip yayalım
-Üzerine diğer parçayı koyalım
-170 derecede ısınmış fırında pembeleşene kadar pişirelim
-Ilınınca pudra şekeri serpelim. (Ilıkken yemeniz özellikle tavsiye olunur)

7 Kasım 2009

Limonlu Kek





















Limonlu Kek Dilimleri ve Zeytinyağlı Biber Dolma
Bu keki yerken ağzınıza limonun tadı ve mis gibi kokusu yayılıyor, yaparken biraz oyalasa da
sonuç iyi olunca değiyor doğrusu, bir de şipşak yaptığım zeytinyağlı dolma var, acemiler için kolay olacaktır, dolma işinde ben de usta sayılmam doğrusu...






















Limonlu Kek

Malzemeler:

-5 yumurta
-2 su bardağı toz şeker
-1/2 su bardağı sıvıyağ
-1 adet limon kabuğu rendesi
-1/2 su bardağı limon suyu
-2,5 su bardağı un
-1 pk. kabartma tozu
-1 tutam tuz

Yapılışı:

-Yumurtaların akları ile sarılarını ayrı çırpma kaplarına koyalım
-Akların üzerine bir tutam tuz atıp mikserle kar haline gelene kadar çırpalım
-Üzerine bir bardak şekeri ekleyip beraber çırpalım
-Diğer tarafta yumurta sarıları ile kalan şekeri iyice çırpalım
-Aklar ile sarıları hırpalamadan bir araya getirip karıştıralım
-Diğer malzemeleri de ekleyip karıştırmaya devam edelim
-Yağlanmış kalıba boşaltalım
-175 derecede ısıtılmış fırında pişirelim
-Arzuya göre servis yapmadan önce üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.



















Zeytinyağlı Biber Dolma

Malzemeler:

-1/2 kg dolmalık biber
-1 bardaktan az pirinç
-4 baş soğan
-2 diş sarımsak
-1 tatlı kaşığı tarçın
-1 çay kaşığı karabiber
-1 tatlı kaşığı nane
-1 çay kaşığı yenibahar
-2 yemek kaşığı kuş üzümü
-2 yk dolmalık fıstık (evde kalmamış ben koyamadım)
-2 kesme şeker
-Tuz, zeytinyağ

Yapılışı:

-Soğanları yemeklik doğrayıp bol yağda hafif pembeleştirelim
-Yıkanmış pirinç ve sarımsakları ekleyip biraz kavuralım
-Diğer malzemeleride ekledikten 5 dak. sonra altını kapatalım
-Buharıyla biraz demlendikten sonra biberlere dolduralım
-Tencereye yerleştirip üzerlerine kapaklarını kapatalım, (en üste bir tabak yerleştirirseniz pirinçler dağılmadan pişer)
-Üzerine yarım bardaktan fazla sıcak su ve biraz yap gezdirip kısık ateşte pirinçler iyice şişene kadar pişirelim
-Limon sıkıp soğuk servis yapalım.