Ana içeriğe atla

Papara (Ekmek Mantısı)


Bayat Pideleri Değerlendirmenin En Güzel Yolu,

Rahmetli babaannem ramazan geldiğinde bayat pidelerle bize papara yapardı, papara Rumeli göçmenlerinin  yaptığı bir yemek, daha çok bayat ekmekle yapılır ama ben pideli halini seviyorum. Babaannem de Rumelinin göçmenlerinden, pamuk gibi tabiri caizse akça pakça bir kadındı, nurlar içinde yat babaannemm, her aklıma geldiğinde şu an da dahil gözlerim dolar, özlediğimi bir kez daha hissederim, Allah büyüklerimize sağlıklı uzun ömürler versin, kıymetlerini bilelim çünkü çok değerliler.

Papara ( Ekmek Mantısı)

Malzemeler;

-Bayat küp doğranmış pide
-Soğan
-Kıyma
-Karabiber, tuz
-Sıcak su
-1 adet et bulyon
Üzerine
-Koyu kıvamlı sarımsaklı yoğurt
-Tereyağ-zeytinyağ , nane, kırmızı biber

Malzemeleri ölçülü vermedim, pidenizin miktarına göre göz ayarlamalısınız, musakka yaparken patlıcanlarınız miktarına göre nasıl kıymalı harcınızı hazırlıyorsanız bu da aynen öyle, harcınız pidelerin üzerini tamamen kapamalı.



Yapılışı;

-Pideleri bir tepsiye yayıp 10 dak. fırınlayalım, biraz kıtır olsunlar
-Yemeklik doğranmış soğanı sıvıyağda (ben zeytinyağ kullanıyorum) biraz çevirelim
-Kıymayı ekleyip kavuralım, tuz ve karabiber serpelim
-Üzerine göz kararı sıcak suyu ve bulyonu ekleyip kaynayınca altını kapatalım
-Servisden 10 dak. önce pideleri bu kıymalı su ile ıslatıp üzerine kıymalarını yayalım
-Suyun ölçüsü önemli fazla kaçarsa hoş olmaz, az olursa da bu sefer pideler ıslanmaz, bu sizin maharetinize kalmış artık :))
-Üzerine sarımsaklı yoğurdu yayalım
-Tereyağ, zeytinyağ karışımını kızdıralım, nane ve biber katıp karıştırıp altını hemen kapatalım, baharatlar yanmasın
-Yoğurdun üzerine yağı gezdirip servis edelim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Terbiyeli Mercimek Çorbası

Güzel Bir Çorba,,,

Biraz uğraştırıyor ama sonuç çok iyi, tavsiye olunur...

Terbiyeli Mercimek Çorbası

Malzemeler;

-2 su bardağı sarı mercimek (kırmızı da olur)
-1 adet büyük boy soğan
-1 adet büyük boy patates
-1 adet havuç
-2 yemek kaşığı sıvıyağ( ben zeytinyağ kullanıyorum)
-8-9 bardak sıcak su
-Karabiber, tuz
-3 yemek kaşığı yoğurt
-1 yumurta sarısı
-1 limon suyu
Üzeri İçin;
-1-2 yemek kaşığı tereyağ (miktar size kalmış)
-Nane, kırmızı biber

Yapılışı;

-Sıvıyağın içine yemeklik doğranmış soğan, rendelenmiş patates ve havuç eklenip 4-5 dak. kavrulur
-Yıkanmış mercimekler ve biraz karabiber eklenip 3-4  dak. daha karıştırılır
-Daha sonra sıcak suyu ekleyip mercimekler yumuşayana kadar pişirilir
-Pişdikten sonra blendırdan geçirilir, koyu olursa biraz sıcak su ekleyebilirsiniz.
-Diğer tarafta yumurta, yoğurt ve limon suyu iyice çırpılır
-Terbiye ılındırılarak çorbaya eklenir (terbiyeye azar azar çorbadan eklenip ılındırılır)
-Tuzu eklenip 3-4 dak. daha kısık ateşte kaynatılıp alınır
-Tereyap başka bir kapta e…

Ispanaklı Buğday Salatası

Muhakkak Denemelisiniz :))

Çok şık, lezzetli ve çok kolay bir salata, ben beğendim, siz de muhakkak denemelisiniz :))

Lokma Dergisinden

Ispanaklı Buğday Salatası

Malzemeler;

-1 bağ ıspanak
-1 su bardağı haşlanmış buğday
-1 su bardağı süzme yoğurt
-1/2 su bardağı yoğurt (süzmenin yoğunluğunu azaltmak için)
-1/2 su bardağı ceviz
-1/2 diş iyice dövülmüş sarımsak
-1 çay kaşığı kırmızı pul biber
-2 yemek kaşığı zeytinyağ
-Tuz

Yapılışı:

-Öncelikle temizlenmiş ve iri doğranmış ıspanakları 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağda 5 dak. kadar çevirelim, ateş harlı olsun ki ıspanaklar su salmasın
-Soğuyan ıspanaklara buğday, yoğurt, sarımsak ve tuz ekleyip karıştıralım
-Servis tabağına alalım
-İri dövülmüş cevizleri 2 yemek kaşığı zeytinyağında 1-2 dak. çevirelim
-İçine pul biberi atıp altını kapatalım
-Ilınınca salatanın üzerine gezdirip, biraz dinlendirip servis edelim.

Afiyetle


Kıbrıs Tatlısı

Bu Tatlı Süper Bir Şey,,,

Şerbetli tatlılarda favorilerim arasına girdi diyebilirim, deneyin bence...

Kıbrıs Tatlısı

Malzemeler;

- 4 yumurta
-1 su bardağı toz şeker
-1/2 su bardağı su
-1 su bardağı Hindistan cevizi
-1 su bardağı sıvıyağ
-1 su bardağı galeta unu
-1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
-1 pk. vanilya
-1 pk. kabartma tozu
 Şerbet;
-2 su bardağı su
-2 su bardağı toz şeker
Kreması için;
- 1 lt. süt
-4 yemek kaşığı tepeleme un
-1 pk. krem şanti
-1 pk. vanilya



Yapılışı;

-Öncelikle şerbeti kaynatıp soğutalım
-Yumurta ile şekeri iyice çırpalım
-Daha sonra diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım
-Yağlanmış tepsiye boşaltalım (Tepsim dikdörtgen borcam kadar)
-180 derecede ısıtılmış fırında 40 dak. kadar pişirelim
-Fırından çıktıktan 1-2 dak. sonra soğuk şerbet dökelim
-Krema için krem şanti hariç bütün malzemeler karıştırıp muhallebi pişirelim
-Muhallebi pişinde altı kapatalım krem şantiyi toz haliyle ekleyip mikserle 5 dak. çırpalım
-Şerbetini çeken tatlının üzerine kremayı yayalım
-Buzdolabında 2-3 saat dinlend…