22 Aralık 2015

Havuçlu-Cevizli Kek

Denediğim En Güzel Havuçlu Kek,

Bir sürü tarif denedim havuçlu kek için, bu sefer tamamdır aradığım bu, hafif nemli, kolay bayatlamayan çok güzel bir tarif.

Havuçlu Kek

Malzemeler;

-4 yumurta
-1/2 su bardağı sıvıyağ (220ml bardak ile ölçtüm)
-1/2 pk. krema (100ml)
-1+3/4 su bardağı  şeker
-2 su bardağı un
-1 pk. vanilya
-2 çay kaşığı kabartma tozu
-2 çay kaşığı karbonat
-1 fiske tuz
-2 çay kaşığı tarçın
-1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
-5 adet ince rendelenmiş havuç


Yapılışı;

-Büyük boy kare borcamı tereyağ ile hafif yağlayalım
-Yumurta ile şekeri köpürene kadar çırpalım
-Sıvıyağı ve kremayı ekleyelim, spatula ile biraz karıştıralım
-Elenmiş un, k. tozu, karbonat, tuz, vanilya ve tarçını ekleyip spatula ile hafif karıştırmaya devam
-En son ceviz ve havuçları ekleyip homojen bir kıvam olınca kalıba boşaltalım
-175 derecede ısıtılmış fırında 1 saat kadar pişirelim, son 10 dak. kontrol edin kurumasın, her fırın farklı oluyor
Afiyetle

16 Aralık 2015

Kahveli Browni


Bomba!!!

Resme bakıp aldanmayın bu nedir diye, acele edip sıcak sıcak keserseniz bu hale gelir tabii ki :))
Soğutup üzerine ılık sosu dökerseniz çok iyi olacak...
Ama ne şekil olursa olsun deneyin derim.

Kahveli Browni

Malzemeler;

-100 gr tereyağ
-120 gr bitter çikolata (ben sütlü kullandım)
-2 yemek kaşığı nescafe
-1+1/3 su bardağı şeker
-3 yumurta
-3/4 su bardağı un
-1 çay bardağı iri dövülmüş  ve fırınlanmış ceviz

Sosu için;

-1/2 pk. krema (100ml)
-10 gr beyaz çikolata
-1 yemek kaşığı nescafe


Yapılışı;

-Öncelikle 23cm'lik kare bir kalıbı tereyağ ile iyice yağlıyoruz
-Tereyağı, çikolata ve kahveyi düşük ateşte sos tenceresinde eritelim ve soğutmaya bırakalım
-Soğuyan karışıma yumurta ve şekeri ekleyip hafifçe çırpalım
-Elenmiş unu ve cevizleri ekleyip kalıba boşaltıyoruz
-180 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dak. kadar pişiriyoruz, içi nemli kalacak fazla pişirmemeye çalışalım, bu önemli!
-Fırında çıkarıp soğumaya bırakalım
-Sos malzemelerini sos tenceresinde kısık ateşte eriyene kadar karıştıralım
-Ilık sosu browni dilimlerinin üzerine döküp servis edelim

6 Aralık 2015

Nar Reçeli


Nar Reçeli Yapalım,

Maksat biraz merak biraz da çeşit olsun diye, uğraştırdı ama sonuç güzel...
Unutmadan, 3 kg nardan ancak 1/2 kg reçel çıkıyor, haberiniz olsun :))

Nar Reçeli

Malzemeler;

- 6 adet büyük boy nar (2,5-3kg arası)
-3 su bardağı şeker
-1/2 limon
-1/4 çay kaşığı tarçın



Yapılışı;

-Öncelikle 4 su bardağı kadar taze nar suyuna ihtiyacımız var
-Ben 4,5 narı elimle sıkarak suyunu çıkardım, narları ikiye bölün baş parmaklarınız narın üzerinde diğer parmaklarınızı narın içine bastırarak suyunu sıkın
-Nar suyunu tencereye süzerek boşalttım, süzgeçte kalan narları da posası çıkana kadar iyice sıktım
-Üzerine 3 su bardağı şekeri ekledim ve yaklaşık 40 dak. kadar orta ateşte kaynattım, üzerinde oluşan köpükleri aldım
-Nar suyu olurken kalan 1,5 narı ayıkladım, narları ikiye bölüp kabuk kısmı yukarı gelecek şekilde parmaklarımı araladığım avuçuma yerleştirdim ve tahta kaşıkla tabiri caizse döverek kabuklarından ayıkladım, böylesi hem kolay hem de etrafı batırmamış oluyorsunuz
-Daha sonra narları ekleyip yaklaşık yarım saat kadar daha kaynattım
-Bir çay tabağını dondurucuya koyup iyice soğutursanız reçelin kıvam kontrolünü kolaylıkla yapabilirsiniz
-Soğuk tabağa biraz reçek koyun ve az sonra tabağı eğin, akışına göre kıvamına karar verin
-Hemen aşağı akıyorsa kaynatmaya devam
-Kıvamı olmaya yakın limonu sıkın ve tarçını ekleyin
-5 dak. daha kaynatıp altını kapatın, işte bu kadar:))