Ana içeriğe atla

Karalahana Çorbası ve Mısır Ekmeği


Sağlıklı ve Lezzetli Bir Çorba,

Karadeniz bölgesi dışında pek itibar görmez karalahana, oysa hem lezzetli hem de çok sağlıklı bir sebzedir kendileri, lif oranı yüksek, C ve E vitaminleri bakımından zengin, demir, kükürt, bakır... ne ararsan var, kanser düşmanı, göz ve kemikler için çok faydalı, say say bitmez, eee daha ne olsun, pişirip lezzetine de bir bakarsanız eminim vazgeçemeyeceksiniz :))
Bu çorbanın yanına bir de mısır ekmeği eşlik ederse işte o zaman tamamdır.         

 Karalahana Çorbası

Malzemeler;

-1 bağ karalahana
-1 baş soğan
-2 diş sarımsak
-1 yemek kaşığı salça,
-2 yemek kaşığı mısır unu
-1 su bardağı haşlanmış kuru barbunya veya taze barbunya
-2/3 bardak haşlanmış mısır
-Tuz, karabiber, pul biber (veya acı sivri biber)
-Tereyağ, zeytinyağ
-5-6 bardak sıcak su veya et suyu

Yapılışı;

-Lahanaları yıkayıp kaynayan suda 15 dak. kadar haşlayıp süzelim
-Biraz sularını sıkıp bıçakla ufak parçalar halinde doğrayalım
-Tereyağ ve zeytinyağ karışımını tencereye alalım
-Küp doğranmış soğan sarımsağı ekleyip biraz çevirelim
-Mısır ununu ekleyip un kokusu gidene kadar karıştıralım
-Salçayı ve baharatları koyup karıştırmaya devam edelim
-Sıcak suyu ekleyip lahana, mısır ve barbunyayı katıp ara ara karıştırarak 30 dak. kadar kısık ateşte pişirelim.

Mısır Ekmeği (Lokma Dergisinden)

Malzemeler;

-3 su bardağı mısır unu (karadenizden gelmesi daha farklı oluyor)
-1/2 su bardağı beyaz un
-3 yemek kaşığı şeker
-1 tatlı kaşığı tuz
-3/4 su bardağı zeytinyağ
-1/2 su bardağı kaynar su
-1/2 su bardağı oda sıcaklığında su
-1 pk. kabartma tozu

Yapılışı;

-Önce kuru malzemeleri bir kapta karıştıralım
-Sonra sıvı malzemeleri ekleyip bulamaç gibi bir hamur elde edelim
-Yağlı kağıt serili 20 cm. kelepçeli kalıp tam denk geliyor, içine hamuru yayalım
-180 derecede ısıtılmış fırında üzeri altın sarısı rengini alana kadar 40-45 dak. pişirelim
-Ilık servis ederseniz süper oluyor.

Yorumlar

  1. Gerçekten harika şeyler yapmışsın canım.. Ellerine sağlık.. Bana da beklerim http://mutfakhazinem.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Terbiyeli Mercimek Çorbası

Güzel Bir Çorba,,,

Biraz uğraştırıyor ama sonuç çok iyi, tavsiye olunur...

Terbiyeli Mercimek Çorbası

Malzemeler;

-2 su bardağı sarı mercimek (kırmızı da olur)
-1 adet büyük boy soğan
-1 adet büyük boy patates
-1 adet havuç
-2 yemek kaşığı sıvıyağ( ben zeytinyağ kullanıyorum)
-8-9 bardak sıcak su
-Karabiber, tuz
-3 yemek kaşığı yoğurt
-1 yumurta sarısı
-1 limon suyu
Üzeri İçin;
-1-2 yemek kaşığı tereyağ (miktar size kalmış)
-Nane, kırmızı biber

Yapılışı;

-Sıvıyağın içine yemeklik doğranmış soğan, rendelenmiş patates ve havuç eklenip 4-5 dak. kavrulur
-Yıkanmış mercimekler ve biraz karabiber eklenip 3-4  dak. daha karıştırılır
-Daha sonra sıcak suyu ekleyip mercimekler yumuşayana kadar pişirilir
-Pişdikten sonra blendırdan geçirilir, koyu olursa biraz sıcak su ekleyebilirsiniz.
-Diğer tarafta yumurta, yoğurt ve limon suyu iyice çırpılır
-Terbiye ılındırılarak çorbaya eklenir (terbiyeye azar azar çorbadan eklenip ılındırılır)
-Tuzu eklenip 3-4 dak. daha kısık ateşte kaynatılıp alınır
-Tereyap başka bir kapta e…

Ispanaklı Buğday Salatası

Muhakkak Denemelisiniz :))

Çok şık, lezzetli ve çok kolay bir salata, ben beğendim, siz de muhakkak denemelisiniz :))

Lokma Dergisinden

Ispanaklı Buğday Salatası

Malzemeler;

-1 bağ ıspanak
-1 su bardağı haşlanmış buğday
-1 su bardağı süzme yoğurt
-1/2 su bardağı yoğurt (süzmenin yoğunluğunu azaltmak için)
-1/2 su bardağı ceviz
-1/2 diş iyice dövülmüş sarımsak
-1 çay kaşığı kırmızı pul biber
-2 yemek kaşığı zeytinyağ
-Tuz

Yapılışı:

-Öncelikle temizlenmiş ve iri doğranmış ıspanakları 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağda 5 dak. kadar çevirelim, ateş harlı olsun ki ıspanaklar su salmasın
-Soğuyan ıspanaklara buğday, yoğurt, sarımsak ve tuz ekleyip karıştıralım
-Servis tabağına alalım
-İri dövülmüş cevizleri 2 yemek kaşığı zeytinyağında 1-2 dak. çevirelim
-İçine pul biberi atıp altını kapatalım
-Ilınınca salatanın üzerine gezdirip, biraz dinlendirip servis edelim.

Afiyetle


Kremalı Sütlaç

Lezzet Dergisinden Süper Bir Sütlaç,,
Aslında sütlaç başlı başına süper bir tatlıdır ama bu da ayrı bir güzel olmuştu,  içine katılan krema kıvam ve lezzeti oldukça etkilemiş, dergideki ölçüyü yazıyorum, ben 1,5 ölçü olarak yaptım, denemeniz tavsiye olunur...
Kremalı Sütlaç
Malzemeler;
- 1 litre süt -1,5 çay bardağı pirinç -1 su bardağı şeker -1 yk. mısır nişastası -2 pk. vanilya -200 ml krema -Toz fıstık

Yapılışı;
-Yıkanmış pirincin üzerini geçecek kadar su koyup yumuşayana kadar pişirelim -Üzerine sütü ekleyip karıştırarak yaklaşık 35-40  dak. kadar kaynatalım (çok koyulaşırsa biraz süt ekleyebilirsiniz) -Şeker ve vanilyayı ekleyip 10 dak. kadar daha pişirelim -Nişastayı biraz suda eritelim ve sütlaca katıp karıştırmaya devam edelim -En son kremayı ekleyip 1-2 dak. daha karıştırıp altını kapatalım -Kaselere boşaltıp soğuyunca süsleyelim.