Yöresel bir tatlı, Urfa'ya ait, Şıllık tatlısı.
Çok hafif, yumuşacık, çok lezzetli.
Benim ağız tadıma çok uygun, sevdim... Babannemin yaptığı akıtma, bugünün krebi yani, arasına ceviz ve kaymak koyup şerbetliyorsunuz, bu kadar işte.
Detaylar aşağıda, bu arada sol alttaki minik kalbe dokunursanız çok mutlu olurum(instagram için dedim)😉
Sağlıcakla kalın
Şıllık Tatlısı
Malzemeler;
Akıtma için,
-1 yumurta
-2 bardak süt (200 ml bardak ile)
-1 bardak su
-2 bardak un
Arasına
-İri dövülmüş ceviz
-Kaymak
Şerbet için,
-2 bardak su
-2 bardak şeker
-1 yemek kaşığı tereyağ
-1 yemek kaşığı pekmez
Yapılışı;
-Önce şerbet malzemelerini iyice karıştırın ve ocağa koyun, kısık ateşte yavaş yavaş kaynasın,
kaynamaya başlayınca 10 dakika kadar kaynaması yeterli
Şerbet ılık, hamur soğuk olacak
-Hamur malzemelerini iyice karıştırın, un topakları kalmasın içinde, benim gibi süzgeçten geçirebilirsiniz
-Tavanızın boyutuna göre 10-11 adet akıtma çıkıyor
-Tavanızı peçeteye döktüğünüz sıvı yağ ile iyice yağlayın
-Hamurdan bir kepçe tavaya dökün ve tavanın içine iyice yayılmasını sağlayın (kısaca krep yapın)
Hamur tavanın kenarlarından ayrılmaya başlayınca ters çevirin ve iki yüzünü pişirin
-Hamurları bir bezin arasında soğuyana kadar bekletin
-Soğuyan hamurların ortasına önce kaymaktan sürün ve üzerine bol ceviz döküp rulo yapın servis tabağına dizin, fotoğraftaki gibi dilimleyin
-Üzerine ılınan şerbeti döküp 2-3 saat dinlendirin, dolapta dinlenirse soğuk soğuk daha güzel oluyor
-İstediğiniz gibi süsleyip servis edin
Afiyetle...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder