14 Nisan 2019

Zeytinyağlı Yaprak Sarma


Evettt, çok şükür artık zeytinyağlı dolma tarifini yazma zamanı geldi, bir türlü ekleyememiştim tarifini, kaç kere yapıldı ve yendi ama bir türlü sıra gelmedi, neyse ben zeytinyağlı dolmayı İstanbul usulü seviyorum, salça ve domates yok, üzümlü fıstıklı ve bol limonlu...
Meşhur salamura Tokat yaprağı kullanıyorum, bir de olmazsa olmazım yenibahar, yapacaklara afiyet olsun...


 Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Malzemeler;

-1/2 kg salamura yaprak
-5-6 adet soğan
-2,5-3 su bardağı kadar pilavlık pirinç
-2/3 çay bardağı kuş üzümü (yıkanmış)
-2/3 çay bardağı dolmalık fıstık
-2 yemek kaşığı kuru nane
-1 tatlı kaşığı yenibahar
-1 çay kaşığı tarçın
-1 yemek kaşığı dolusu şeker
-1 su bardağı zeytinyağ
-2 limon
-Tuz
Yapılışı;

-Yaprakları 1-2 saat ılık suda bekletip fazla tuzunu alalım, soğuk suda yıkayıp süzgeçde süzdürelim
-Soğanları yemeklik doğrayıp şeker ve  yağın yarısıyla çiğ kokusu çıkana kadar biraz kavuralım, renkleri dönmesin dikkat edelim
-Yıkanmış ve süzülmüş pirinçleri ekleyip 4-5 dak daha kavuralım
-Baharatları, fıstık ve üzümü, tuzu ve bir limonun suyunu ekleyip 1-2 dak daha çevirelim
-Sonra içine 1,5 su bardağı su koyup suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirelim
-Sonra yaprakların arasına yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar iç malzemeden koyup saralım, tabii ki bu yaprakların büyüklüğüne göre değişir
-Tencerenin dibini 1-2 yaprakla kapatalım, üzerine dolmaları dizelim
-Üzerine 1 limonu ince dilimleyip yayalım, kalan yağı da üzerine gezdirelim
-Suyunu ekleyelim , su dolmaların üzerine çıkmayacak ama dolmaların arasından da suyu görün, maalesef suyunu ölçmeden koydum, ara ara kontrol edersiniz, suyunu çekmiş ve pirinçler pişmemişse azar azar sıcak su ekleyebilirsiniz
-Üzerine tekrar yapraklardan yayalım, en üste de bir tabak kapatıp kısık ateşte suyunu çekene pirinçler pişene kadar pişirelim
-İyice soğuduktan sonra servis tabağına alın ve limonla servis edin (hatta bir gece dinlenirse daha da güzel olur)
Afiyet olsun...

4 yorum:

Ispanak Borani