10 Kasım 2014
Aşure
Mübarek Ayın Güzel Tatlısı; Aşure
Ne güzel ne mübarek bir tatlısın sen aşure, annemin "kızların var sen de yapmalısın" ısrarıyla bu sene ben de aşure yaptım, tabii ki annemin danışmanlığı ile :)), her ne kadar "yarım kilo buğdaydan yap" desede ben dinlemeyip 1 kilodan yapınca koca bir kazan aşure ile uğraştığımızı itiraf etmeliyim.
Çok güzel olmuş, ellerimize sağlık...
Aşure
Malzemeler;
- 1 kg aşurelik buğday
-1/2 kg nohut
-1/2 kg kuru fasulye
-1/2 kg sarı kuru üzüm
-1/2 kg kayısı
-1 su bardağı kadar pirinç
-2 adet elma (ayıklanıp küp doğranacak, limonlu suda bekletin kararmasın)
-2 adet portakal
-1 su bardağı süt
-2 kg şeker
-1/2 çay kaşığı tuz
-2 pk. vanilya
-2 yemek kaşığı bal
-1 tatlı kaşığı tereyağ
-Sıcak su
-Üzerini istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz
Yapılışı;
-Bir gün önceden nohut ve fasulyeyi haşlayın ve nohutların kabuklarını soyun
-Yine bir gece önceden buğdayı 15-20 dakika akan suyun altında iki elinizin arasında ovalıya ovalıya kara suyu gidene kadar yıkayın, su duru hale gelene kadar
-Üzerine 4-5 parmak gececek kadar su koyup bir taşım kaynatın (5-6 dakika)
-Altını kapatıp sabaha kadar serin bir yerde bekletin
-Buğdaylar sabaha patlamış ve şişmiş olacak
-Sabah kaltığınızda tencereyi orta ateşe koyun ve üzerine sıcak su ekleyin, suyun ölçüsünü veremiyorum, azaldıkça kaynamış su ekleyeceğiz
-Diğer tarafta kuru üzümleri ayıklayıp suya bastırın
-Kayısıları küçük küpler şeklinde doğrayıp onları da suya basın
-Bu arada buğdayı sık sık karıştırın, aman ha dibi tutmasın :)
-Portakalların kabuğunu kullanacağımız için portakalların beyazına fazla girmeden soyup kabukları küp doğrayın
-Sonra kabukları küçük bir tencerede 3 kere birer taşım kaynatıp suyunu süzün
-Buğday iyice yumuşayınca önce suyunu süzdüğümüz üzüm ve kayısıyı ekleyin
-5-10 dak kaynatıp nohut ve fasulyeyi ekleyin, bu arada azalan suyu sıcak su ekleyerek tamamlayın
-Tahta kaşık tencerenin içinde kolay çevrilecek, çevirmek zorlaşınca sıcak su eklemek gerekir
-Bundan sonra şeker hariç diğer malzemeleri aralıklarla ekleyip suyunu da kontrol ederek ve tabii ki artık hep karıştırarak en az 1 saat 15 veya 20 dakika kaynatalım
-Ara ara içinde malzemelerin pişip pişmediğini kontrol edelim (tabii ki tadarak)
-Ben kayısılarım biraz sert olduğundan 1,5 saat kaynattım
-Artık piştiğine emin olunca şekeri ekliyoruz, 10 dakika daha kaynatıp altını kapatalım
-Benim toplam pişirme sürem 2 saati buldu.
Biraz dinlendirdikten sonra kaplara boşaltıp soğuduktan sonra isteğiniz gibi süsleyin, ben uzun uzun süslemeyle uğraşamadım, tarçın, ceviz ve nar benim için en ideali, sonra işin en güzel kısmına aşurenin dağıtımına başlayın, Allah kabul etsin, afiyet olsun...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
-
Adı Belçika ama kendisi bizim yalancı tavuk göğsü resmen, sadece içinde salep var, ama hakkını vereyim, çok hafif, kolay, alttan alttan gele...
-
Güzel Bir Çorba,,, Biraz uğraştırıyor ama sonuç çok iyi, tavsiye olunur... Terbiyeli Mercimek Çorbası Malzemeler; -2 su bardağı ...
-
Selam herkese, arayı açtım bu ara biliyorum, ne yapayım hiç keyfim yok, gücüm yok, tadım yok, tuzum yok, neşem yok, hevesim yok, sanırım bir...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder