25 Mayıs 2020

Nevzine


Nevzine, hani bazen diyorum ya 'ben bunu daha önce niye yapmamış ve nasıl yememişim' diye işte bu nevzine için de geçerli ki ne geçerli :)) 
Uzun zamandır niyetlenip bir türlü yapamamıştım, keşke yapsaymışım diyorum, olsun nasip bu bayram içinmiş.
Şimdi biraz tatlıdan bahsedelim, öncelikle bu bir Kayseri tatlısı ve içinde tahin-pekmez ikilisi var, ben çok kaliteli çifte kavrulmuş kepeksiz Bozkır tahini ve ev yapımı dut pekmezi kullandım, ev de herkesin tatlı ile ilgili harika yorumları oldu, biraz kalburabastı havası, biraz cevizli baklava lezzeti, biraz ıslak un helvası cazibesi biraz da küçük kızımın yorumuyla hafif bir tahinli çörek edası var. Velhasıl çok lezzetli harika bir tatlı, ön yargılı olmamak lazımmış nokta...


Nevzine

Malzemeler;

-125 gr oda sıcaklığında tereyağ
-1 çay bardağı sıvı yağ (125ml bardak ölçüsü)
-1 çay bardağı süt
-1 çay bardağı tahin
-1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
-1 yemek kaşığı sirke
-1 pk kabartma tozu
-3-3,5 su bardağı un (200ml bardak ölçüsü)
Şerbet için
-1+2/3 su bardağı şeker
-2 su bardağı su
-1/2 su bardağı pekmez
-4-5 damla limon


Yapılışı;

-Önce şerbeti hazırlayıp soğutalım
-Şeker, su ve limonu bir tencerede kaynatalım, 5 dakika kadar kısık ateşte kaynattıktan sonra altını kapatalım
-Pekmezi ekleyip karıştıralım ve soğuması için bir kenara alalım
-Hamuru için un hariç bütün malzemeleri bir kaseye koyup elimizle karıştıralım
-Daha sonra kontrollü olarak ununu ekleyelim ve yoğuralım
-Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur olacak, kurabiye hamuru gibi
-Dikdörtgen borcamı hafif yağlayıp hamuru içine yayalım
-Her tarafı eşit olsun
-Sonra üzerine çatalla çizikler atalım ve dilimleyelim
-200 derecede ısıtılmış fırında yarım saat pişirelim
-Fırından alalım ve ilk sıcağı çıktıktan sonra yaklaşık 2-3 dakika sonra soğuk şerbetini verelim
-Mümkünse 1 gece değilse 3-4 saat dinlendirip şerbetini çektikten sonra süsleyip servis edelim


1 yorum:

Çullama Köfte