12 Temmuz 2014

Papara (Ekmek Mantısı)


Bayat Pideleri Değerlendirmenin En Güzel Yolu,

Rahmetli babaannem ramazan geldiğinde bayat pidelerle bize papara yapardı, papara Rumeli göçmenlerinin  yaptığı bir yemek, daha çok bayat ekmekle yapılır ama ben pideli halini seviyorum. Babaannem de Rumelinin göçmenlerinden, pamuk gibi tabiri caizse akça pakça bir kadındı, nurlar içinde yat babaannemm, her aklıma geldiğinde şu an da dahil gözlerim dolar, özlediğimi bir kez daha hissederim, Allah büyüklerimize sağlıklı uzun ömürler versin, kıymetlerini bilelim çünkü çok değerliler.

Papara ( Ekmek Mantısı)

Malzemeler;

-Bayat küp doğranmış pide
-Soğan
-Kıyma
-Karabiber, tuz
-Sıcak su
-1 adet et bulyon
Üzerine
-Koyu kıvamlı sarımsaklı yoğurt
-Tereyağ-zeytinyağ , nane, kırmızı biber

Malzemeleri ölçülü vermedim, pidenizin miktarına göre göz ayarlamalısınız, musakka yaparken patlıcanlarınız miktarına göre nasıl kıymalı harcınızı hazırlıyorsanız bu da aynen öyle, harcınız pidelerin üzerini tamamen kapamalı.



Yapılışı;

-Pideleri bir tepsiye yayıp 10 dak. fırınlayalım, biraz kıtır olsunlar
-Yemeklik doğranmış soğanı sıvıyağda (ben zeytinyağ kullanıyorum) biraz çevirelim
-Kıymayı ekleyip kavuralım, tuz ve karabiber serpelim
-Üzerine göz kararı sıcak suyu ve bulyonu ekleyip kaynayınca altını kapatalım
-Servisden 10 dak. önce pideleri bu kıymalı su ile ıslatıp üzerine kıymalarını yayalım
-Suyun ölçüsü önemli fazla kaçarsa hoş olmaz, az olursa da bu sefer pideler ıslanmaz, bu sizin maharetinize kalmış artık :))
-Üzerine sarımsaklı yoğurdu yayalım
-Tereyağ, zeytinyağ karışımını kızdıralım, nane ve biber katıp karıştırıp altını hemen kapatalım, baharatlar yanmasın
-Yoğurdun üzerine yağı gezdirip servis edelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ispanak Borani