19 Mayıs 2017

Çilekli Tart


 Harika bir tart, tarifi damyskitchen dan aldım, denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Çilek bence en çok tarta yakışıyor, mis gibi kokusu, kıyır kıyır tabanı, müthiş kreması ve çok şık görüntüsü ile çay ve kahveyi ziyafete çeviriyor, daha nasıl anlatayım, deneyin pişman olmazsınız. Tarifi tamamen Damla'nın sitesinden kopyaladım, çok güzel anlatmış, teşekkürler Damla Şef...

Pastacı Kreması için Malzemeler

  • 235 gr (1 su bardağı) sıvı krema
  • 240 gr (1 su bardağı) süt
  • 104 gr (8 yemek kaşığı) toz şeker
  • Bir çimdik tuz
  • 5 yumurta sarısı
  • 24 gr (3 yemek kaşığı) mısır nişastası
  • 60 gr (4 yemek kaşığı) tereyağ (küp küp kesilmiş)
  • 1 buçuk tatlı kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilya)

Yapılışı

  1. Orta boy bir tencerede süt ve kremayı şekerin 2 yemek kaşığı kadarıyla birlikte ocağa koyun. Orta ateşte kaynama noktasına gelene kadar ısıtın.
  2. O esnada bir kapta yumurta sarıları, nişasta tuz ve şekerin kalanını 1-2 dakika çırpın.
  3. Çırpmaya devam ederken kaynamış olan kremalı sütün altını kısın ve bir kepçeyle yavaş yavaş yumurtalı kaba ekleyin. (Sakın çırpmayı bırakmayın ve hızlıca eklemeyin)
  4. Sonra tekrar karışımı tencereye alın ve kısık ateşte karışım kaynayana ve katılaşana kadar sürekli çırpma teli ile karıştırın. Kaynadıktan sonra 1 dakika daha çırpın ve ocaktan alıp hemen içine tereyağ ve vanilyayı ekleyin.
  5. Tereyağ içinde eridikten sonra bir kaseye karışımı boşaltın ve üzerine temas edecek şekilde streç film kapatıp buzdolabına koyun.



Tart Hamuru için Malzemeler

  • 1 adet büyük boy yumurta sarısı
  • 15 gr (1 yemek kaşığı) sıvı krema
  • 1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilya)
  • 175 gr (1 + 1/4 su bardağı) un
  • 2 gr (1/4 tatlı kaşığı) tuz
  • 100 gr (2/3 su bardağı) pudra şekeri
  • 120 gr (8 yemek kaşığı) tereyağ (soğuk ve küp küp kesilmiş)

Yapılışı

  1. Bir kapta yumurta sarısı, krema ve vanilyayı karıştırın.
  2. Bir mutfak robotunda veya çırpma kabında(pedal aparatıyla) un, tuz ve pudra şekerini birlikte harmanlayın. İçine küp küp kesilmiş soğuk tereyağını ekleyin ve tereyağını hamura yedirip kum kıvamına gelene kadar karıştırın.
  3. Sıvı karışımı içine ekleyin ve hamur haline gelince tezgaha alıp top haline getirin ve streç filme sararak buzdolabında 1 saat bekletin.
  4. 1 saatin sonunda önce fırınınızı 190 derecede ısıtmaya başlayın.
  5. Hamuru çıkartın ve unlu tezgahın üzerinde unlu merdane ile fazla vakit kaybetmeden açın. Hamur yumuşadıkça dağılma riski artacaktır. Tart kalıbınızdan biraz büyük bir şekilde açtıktan sonra merdanenize hamuru dolayın ve yaklaşık 27 cm'lik tart kalıbınızın üzerine yavaşça yayarak oturtun. Tart kalıbının heryerinin hamurla döşendiğinden emin olduktan sonra fazlalığı atmak için kalıbın üzerinden merdane ile geçin. Bu esnada kırılmalar olabilir, hiç endişelenmeyin, artan hamurdan eksik yerlere yamalar yapın.
  6. Yaklaşık 30 dakika buzlukta bekletin.
  7. Buzluktan çıkarır çıkarmaz içine tart kalıbından biraz daha büyük bir parça alüminyum folyo serip her tarafına yayılacak şekilde kuru nohut (veya mercimek) yerleştirin, kenardan sarkan folyoyu içeri doğru kapatın ve fırına verin.
  8. Fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
  9. Çıkartıp içindeki alüminyum folyoyu kaldırın ve 5 dakika daha fırına verin
  10. Fırını kapatın, tartınızı çıkartın
  11. Pastacı kremasını içine dökün, yaklaşık 2 su bardağı çilek dilimleriyle süsleyip soğuk servis edin. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ispanak Borani