9 Eylül 2019

Aşure


Aşure kazanımız bu sene de kaynadı çok şükür, zahmetli, bereketli bir o kadar da kıymetli bir tatlı aşureyi ben nasıl yapıyorum şuraya not düşeyim. Annem " kızı olan anne aşureyi pişirmeli, öğren kızım sen de yap" diye diye çok şükür 3 senedir yapıyorum, daha önce çok zor gelirdi yapmak, emekliliğin de etkisi var tabii ki yapmamda.  Aşureyi mümkün olduğunca sade seviyorum, önüme ne gelirse koymam içine, az ve öz yani, ben bu sefer elimi bol tuttum 1 kg buğdaydan yaptım ama tarifi yarım kiloya göre vereceğim, yapacaklara şimdiden Allah kabul etsin diyelim.

 Aşure

Malzemeler;

-1/2 kg aşurelik buğday
-250 gr nohut
-250 gr kuru fasulye
-200 gr kuru kayısı
-200 gr kuru üzüm
-1 çay bardağı pirinç
-1 kg şeker (şekerli seviyorsanız yarım bardak daha ekleyin)
-1/4 çay kaşığı tuz
-1 su bardağı süt (200ml)
-1 pk vanilya
-4-5 litre sıcak su
Üzerine,
-Fındık, tarçın, hindistan cevizi, kuş üzümü, kuru dut, nar vs..

 Yapılışı;

- Öncelikle buğdayı çok iyi yıkayalım, ben suyun içinde ovalıya ovalıya, suyu duru olana kadar yıkıyorum
-Aşureyi bir gece önceden hazırlamaya başlıyorum, kaynatacağımız büyük bir tencerenin içine alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar sıcak su koyup kaynatmaya başlıyorum ve 5 dakika kadar kaynatıp altını kapatıyor ve sabaha kadar bekletiyorum
-1 gece önceden fasulye ve nohutu haşlayıp hazır ediyorum, haşlanan nohutların kabuklarını soymayı unutmayın
-Yine 1 gece önceden kayısıyı doğrayıp suda bekletiyorum, üzümü de tabii ki suda bir gece bekletiyorum
-Sabah buğdayın altını yakıyorum ve kaynatmaya başlıyorum , hazırda sıcak suyunuz bulunsun su eksildikçe buğdaya katıyorum ve sık sık karıştırıyorum, başından ayrılmamanızı tavsiye ediyorum kapağı kapatmayın ve sık sık karıştırın yoksa çok çabuk dibi tutar ve daha da baş edemezsiniz dibi yanmaya başlar
-Yaklaşık 2 saat kadar işlem böylece devam ediyor, sırasıyla önce sütü ve pirinci ekliyorum, 10 dak kadar sonra nohut ve fasulyeyi ekleyip sıcak su takviyesini ve karıştırmayı unutmadan devam ediyorum
-10 dak sonra kayısı ve üzümü ekliyorum ve artık sürekli karıştırmaya devam ediyorum
-Buğday iyice helmelenip güzel bir kıvam almaya başlayınca , (kıvamını nasıl anlatsam... yayla çorbası gibi , koyu bir tarhana çorbası gibi bilmem uygun bir benzetme oldu mu ama aklıma başka bir şey gelmedi :) ) şekeri ve vanilyayı ekliyorum ve 10 -15 dak daha kaynatıp altını kapatıyorum, hadi geçmiş olsun:), yaklaşık 2,5 saati buluyor, ama buğdayın kalitesine göre pişirme süreniz uzayabilir de kısalabilir de
-10 dak kadar dinlendirip servis kaplarına boşaltıyorum ve soğuduktan sonra süslüyorum


2 yorum:

Çullama Köfte