14 Haziran 2024

Şehriyeli Kabak Kalye


Ben kabak kalyeyi pirinçli yaparım, şehriyeli denendiğini görünce merak edip ben de denedim, siz de deneyin derim, çok hafif çok lezzetli oldu. 
Ben top şeklindeki Girit kabaklarından kullandım, kabuklarını soymadım, siz istediğiniz gibi yapabilirsiniz.
Afiyetle 


Arpa şehriyeli kabak kalye

Malzemeler;

-4 adet kabak 
-1 adet büyük soğan 
-2 diş sarımsak 
-2 adet domates 
-1 yemek kaşığı salça ( ben salçayı azaltıp kendi yaptığım biber sostan ekledim)
-1 çay bardağı arpa şehriye 
-Zeytinyağ, tuz, dereotu 

Yapılışı;

-4-5 yemek kaşığı kadar zeytinyağında yemeklik doğranmış soğanı kavuralım 
-Doğranmış sarımsağı ekleyip karıştıralım 
-Dörde bölüp bir parmak kalınlığında doğranmış kabakları ekleyerek 2-3 dakika kavuralım 
-Doğradığımız domatesi ve salçayı ilave edelim, karıştıralım 
-Kısık ateşte kabaklar biraz yumuşasın, yaklaşık 10 dakika kadar pişirelim 
-Şehriyeyi ekleyip üzerine bir çay bardağı sıcak su ve tuzunu ekleyelim şehriyeler pişene kadar pişirelim 
-Ben domatesin suyu ve kabağın kendi suyu ile pişsin istediğim için az su ekledim, siz suyunu istediğiniz gibi, azaldıkça sıcak su ekleyebilirsiniz 
-Piştikten sonra üzerine doğranmış dereotu serpiştirip servis edelim.



 

11 Haziran 2024

Etsiz Çiğ köfte


En kolayı ve en lezzetlisi, evde etsiz çiğ köfte, kesinlikle denemelisiniz.


Etsiz Çiğ Köfte 

Malzemeler;

-1,5 su bardağı köftelik bulgur 
-1 küçük soğan 
-3 diş sarımsak 
-1 yemek kaşığı domates salçası 
-1 yemek kaşığı acı biber salçası 
-1/2 su bardağı zeytinyağ ( şekillendirirken size kuru gelirse yağı arttırın)
-1/2 çay bardağı nar ekşisi 
-1 su bardağı sıcak su 
-Karabiber, isot, tuz, sumak ( ağız tadınıza göre ekleyin)


 Yapılışı;

-Sıcak su dışında bütün malzemeleri rondoya koyun
-Üzerine sıcak suyu ekleyin 3-4 dakika kadar rondoda çekin
- 5 dakika bekletin ve tekrar çekin
- Tadına bakın ve istediğiniz baharatlardan tekrar ekleyin 
-Ilınınca şekillendirin , kolay şekillenmesi için ellerizi yağlamayı unutmayın 
-Soğuyunca yeşillikler ve limonla servis edin.
Afiyetle 



6 Haziran 2024

Tavuklu Ankara Tava


Selamlar herkese, bu akşam için Ankara tava yaptım ama tavuklu, kuzu incik ile yapılır aslında, ben koyun eti yiyemediğim için tavuklu yapıldı.
Pilavı çokk lezzetli oldu, bir akşam yemeği tavsiyesi olarak burada dursun.
Afiyetle 


Tavuklu Ankara Tava 

Malzemeler 

-5-6 adet tavuk but 
-1 su bardağı arpa şehriye (300 ml bardak kullandım)
-2 adet yeşil biber 
-1 adet kapya biber 
-2 diş sarımsak 
-2 adet domates 
-1 yemek kaşığı salça ( ben salça yerine yazdan hazırladığım kırmızı biber sosundan kullandım, çok fark yaratıyor)
-karabiber, tuz
-1,5 su bardağı tavuk suyu 
-zeytinyağ , tereyağı, maydonoz 


Yapılışı;

-Önce tavukların üzerini geçecek kadar su koyup, içine biraz tuz, 5-6 damla limon suyu ilave ederek haşlayalım 
-Tavuklar haşlandıktan sonra derilerini alalım
-Biberleri ufak doğrayalım ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile biraz kavuralım
- Minik doğranmış sarımsağı ekleyip karıştıralım, soğanda konuluyor ama ben koymadım
-Arpa şehriyeyi koyup 5 dakika kadar kavuralım 
-Sonra doğranmış domates ve salçayı ilave edip karıştıralım 
-1 yemek kaşığı tereyağı ekleyelim, tuzunu ve biberini katıp karıştıralım 
-Kaşıkla hafif bastırarak düzleyelim 
-Butları üzerine yerleştirelim ve tavuk suyunu verelim 
-Kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim 
-Altını kapatalım ve doğranmış maydonozu üzerine serpelim, biraz demlendirip servis edelim.


 

1 Haziran 2024

Rulo Poğaça


Defne’den rulo poğaça, fırından yayılan koku müthişti, bence ılınınca hemen yenmeli.
Afiyet olsun 


Rulo Poğaça 🥯 

Malzemeler;

-250 ml bardak kullanıyoruz 
-1,5 su bardağı un 
-1 paket instant maya 
-1 yumurta akı 
-1 çay bardağından biraz az sıvı yağ (60ml)
-1/2 su bardağı ılık süt (125ml)
-1 çay kaşığı şeker 
-biraz tuz 
İçi için;
-1 kapya biber
-100 gr kadar beyaz peynir 
-5-6 dal maydonoz 
Siz istediğiniz içi kullanabilirsiniz 

Yapılışı;

- Un ile mayayı karıştıralım 
-Ortasını açıp diğer malzemeleri koyup yoğuralım 
-Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim 
-Hamuru içi hazırlayana kadar üzerini örtüp dinlendirelim 
- Kapyayı, peyniri, maydonozu minik doğrayalım 
-Hamuru elimizle dikdörtgen açalım, ince açmaya özen gösterin 
-Harcı üzerine yayın ve iki parmak kalınlığında şeritler halinde kesip rulo saralım 
-Yağlı kağıt serili tepsiye dizelim 
-180 derecede önceden ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim 


 

Şehriyeli Kabak Kalye