20 Mart 2016

Sütlü Kadayıf Tatlısı

Harika Bir Tatlı...

Tarifini paylaşmak istediğim bu tatlıyı inanın çok beğeneceksiniz, çok kolay, bereketli, lezzetli ve uzun süre dayanan harika bir şey, tarifini aldığım kişiyi tanımıyorum, bir vesile ile yaptığı tatlıyı yedim ve bayıldım :)) , bu lezzeti mutfağıma kattığı için teşekkür etmem şart oldu, belki görür veya hisseder...

Sütlü Kadayıf Tatlısı

Malzemeler;

-1/2 kg yaş kadayıf
-1 pk. tereyağ
-4,5-5 su bardağı şeker 
-8 su bardağı süt
-Üzerine çekilmiş fındık veya ceviz


Yapılışı;

-Kadayıfları iri dolmalar halinde sarıp büyük dikdörtgen borcama dizelim
( ben parmağımın etrafına 3-4 tur dolayarak sarıyorum)
-Üzerine erimiş tereyağını hepsine gelecek şekilde gezdirelim
-160 derecede ısınmış fansız fırında 1 saat kadar pişirelim, beyaz olduğuna bakmayın çiğ kalmıyor (orjinalinde 150 derecede pişiriliyor, fırına göre değişiyor tabii ki)
-Piştikden sonra fırından alın dışarıda soğusun
-Süt ile şekeri kaynatalım
-Kaynadıktan sonra 15 dak. kadar soğuk bir yerde bekletip (soğuğa yakın ılık olacak) kadayıfların üzerine gezdirelim
-Süt fazla geldi diye korkmayın usul usul çekiyor ve azda sütü ile servis ediyorsunuz, üzerine fındık veya ceviz serpmeyi de unutmayın ( ben sade daha çok sevdim, söylemeden edemeyeceğim)
-Bu tatlıyı dolapta muhafaza ediyoruz, bir hafta tadından hiç birşey kaybetmeden yiyebilirsiniz
(Ben servis tabaklarına alıp biraz oda sıcaklığında bekletiyorum, ama yazın buna gerek yok)


12 Mart 2016

Peynirli Köfteler


Arda'nın Mutfağı; sıkı takipçilerindenim, yaptığı herşey süper oluyor. Bu tarif de ondan gelsin sizlere, orijinal tarifinde parmesan kullandı ama evde o an mevcut olmadığı için  dedim ki "tulum peynirinin nesi eksik" :))  (parmesana karşılık pek gelmesede) yaptım ve oldu...

Peynirli Köfteler

Malzemeler;

-1/2 kg kıyma
-4 diş dövülmüş sarımsak
-1 yumurta
-3/4 su bardağı ekmek kırıntısı
-3/4 su bardağı ufalanmış tulum peyniri
- 1 yemek kaşığı ketçap
-Tuz, karabiber

Sosu İçin;

-3-4 adet doğranmış domates (ben yazdan yaptığım domates sosu kullandım)
-2 diş dövülmüş sarımsak
-1 tutam şeker
-Tuz, karabiber
-6-7 dal fesleğen (ben taze kişniş kullandım)

Kızartmak için 1 yemek kaşığı tereyağ
Üzeri için rende kaşar peyniri


Yapılışı;

-Köfte malzemelerini bir kapta karıştırıp iyice yoğurun ve bir kenarda biraz dinlendirin
-Domates sosu için fesleğen dışındaki  malzemeleri bir tencerede 10-15 dak. kaynatıp indirmeye yakın fesleğeni doğrayalım ve altını kapatalım
-Köfteleri cevizden biraz büyük toplar gibi şekillendirelim
-Tereyağ erittiğimiz tavada sadece dışları mühürlenecek (kahverengi kabuklanacak)şekilde köfteleri
 çevirelim
-Daha sonra bir fırın tepsisine dizelim, sosu önce köfteleri kızarttığınız tavaya döküp tavadaki lezzetle birleştirelim ve sonra köftelerin üzerine gezdirelim
-En üste kaşar rendesi serpip 180 derecede ısıtılmış fırında kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dak. pişirelim.

4 Mart 2016

Şerbetli Kurabiye

  
Bu kurabiyeler süper, kuzencan İlkay yapmış bizler için, ben de tabii ki bu tarifi paylaşmadan edemedim, ellerine sağlık İlkay, bu kurabiyeler en kısa zamanda yapılacaklar arasında, denemelisiniz derim...

Şerbetli Kurabiye

Malzemeler,

-3 yemek kaşığı kakao
-1/2 paket margarin
-1 yumurta
-1 çay bardağı toz şeker-pudra şekeri karışımı
-1 çay bardağı sıvıyağ
-1 pk kabartma tozu ve vanilya
-2,5 su bardağı un
Şerbet için
-2 çay bardağı+1 yemek kaşığı şeker
-3 çay bardağı su
-2-3 damla limon


Yapılışı;

- Öncelikle şerbeti hazırlayıp soğuması için bekletelim
-Erimiş yağ ile diğer bütün malzemeleri yoğuralım
-Resimdeki gibi şekillendirip 170 derecede ısıtılmış fırında pişirelim
-Fırından çıkan kurabiyeleri 2-3  dakika kadar dinlendirip soğuk şerbete daldırıp çıkartalım ve bir tepsiye dizelim
-İster sade, ister hindistan cevizi ile süsleyip servis edelim