20 Temmuz 2015

Trileçe

 Trileçe Tatlısı,

Tek kelime "Enfes"...

Tarif için İnstagramdan takip ettiğim Kamile Hanımın Kızları'na teşekkürler, ben şerbetinde biraz değişiklik yaptım ama sonuç çok başarılı oldu.

Trileçe

Malzemeler;

-6 adet yumurta
-8 yemek kaşığı şeker
-12 yemek kaşığı tepeleme un
-1 pk. vanilya
-2 pk. kabatrtma tozu
-1/2 çay bardağı ılık su
Şerbeti
-4 su bardağı süt
-1 su bardağı süt tozu
-2 pk. krema (400ml)
-1,5 bardaktan 1 parmak eksik şeker
Karamel
-1,5 pk. krema (300ml)
-1,5 su bardağı toz şeker
-1 yemek kaşığı tereyağ


Yapılışı;

-Öncelikle un, vanilya ve kabartma tozunu eleyerek bir kapta karıştıralım
-Yumurta ile şekeri 6-7 dak. köpürene kadar iyice çırpalım
-Suyu ekleyip spatula ile yavaşça karıştıralım
-Unlu karışımı azar azar diğer karışıma ekleyip spatula ile karıştıralım
-Yağlanmış dikdörtgen kalıba boşaltalım
-170 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim
-Şerbeti için bütün malzemeleri karıştıralım
-Tepsiyi fırından alıp üzerine kürdanla delikler açalım ki şerbeti iyi çeksin
-Fırından çıktıkdan 2-3 dak. sonra şerbetini dökelim
-Karameli için şekeri yayvan çelik bir tencereye dökelim
-Kısık ateşte yanmaması için ara ara tencereyi sallayalım
-Eridikten sonra kremayı ekleyelim, şeker sertleşip daha sonra krema ısındıkça eriyecek merak etmeyin
-Şeker eridikten sonra tereyağını ekleyip karıştıralım
-Şerbetini çeken tatlının üzerine karamelini yayalım
-Soğuduktan sonra dolapta 2-3 saat dinlendirip servis edelim


14 Temmuz 2015

Böğürtlen Reçeli

Reçel Zamanı,

Evettt, reçel yapma zamanı geldi, çok keyifle yaptığım bir iş reçel yapmak, meyvasına göre bazen zahmetli olsa da değer...

Böğürtlen Reçeli

Malzemeler;

-1 kg böğürtlen
-1 kg şeker ( ben yarm bardak eksik kullandım) 
-1/2 limon


Yapılışı;

-Yıkayıp süzdüğümüz böğürlenleri geniş bir tencereye alalım
-Üzerine şekerini gezdirip 1-2 saat suyunu salana kadar bekletelim
-Suyunu saldıktan sonra ocağa alıp kaynamaya başlayınca kısık ateşte ara ara tencereyi sallayarak 20 dakika kadar pişirelim
-Oluşan köpükleri üzerinden alalım
-Limonunu sıkıp 1-2 dak. daha kaynatıp altını kapatalım
-Fazla kaynatmayın, böğürtlenin özelliğinden dolayı soğuduğunda koyu bir kıvamı oluyor
Afiyetle...

9 Temmuz 2015

Kıbrıs Tatlısı

 Bu Tatlı Süper Bir Şey,,,

Şerbetli tatlılarda favorilerim arasına girdi diyebilirim, deneyin bence...

Kıbrıs Tatlısı

Malzemeler;

- 4 yumurta
-1 su bardağı toz şeker
-1/2 su bardağı su
-1 su bardağı Hindistan cevizi
-1 su bardağı sıvıyağ
-1 su bardağı galeta unu
-1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
-1 pk. vanilya
-1 pk. kabartma tozu
 Şerbet;
-2 su bardağı su
-2 su bardağı toz şeker
Kreması için;
- 1 lt. süt
-4 yemek kaşığı tepeleme un
-1 pk. krem şanti
-1 pk. vanilya



Yapılışı;

-Öncelikle şerbeti kaynatıp soğutalım
-Yumurta ile şekeri iyice çırpalım
-Daha sonra diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım
-Yağlanmış tepsiye boşaltalım (Tepsim dikdörtgen borcam kadar)
-180 derecede ısıtılmış fırında 40 dak. kadar pişirelim
-Fırından çıktıktan 1-2 dak. sonra soğuk şerbet dökelim
-Krema için krem şanti hariç bütün malzemeler karıştırıp muhallebi pişirelim
-Muhallebi pişinde altı kapatalım krem şantiyi toz haliyle ekleyip mikserle 5 dak. çırpalım
-Şerbetini çeken tatlının üzerine kremayı yayalım
-Buzdolabında 2-3 saat dinlendirelim, arzu ettiğimiz gibi süsleyip servis edelim afiyetle.

6 Temmuz 2015

İmam Bayıldı


 Bilgisayarım bozuk, o yüzdendir ki bloğumu güncelleyemiyorum, bu da demek oluyor ki benim tarifler birikecek ve fırsat buldukça bloğa eklenecek :(
  İmambayıldı yapmıştım, hep söylüyorum ya bu blog kızlar için hazırlanıyor diye, "annem imam bayıldıyı nasıl yapıyordu" demesinler açıp baksınlar...

İmam Bayıldı

Malzemeler;

-1 kg minik patlıcan (veya kemer patlıcanları 2'ye bölün)
-2-3 büyük baş soğan (ay şeklinde doğranmış)
-2-3 diş minik doğranmış sarımsak
-2-3 adet küp doğranmış domates
-1/2 demet maydanoz
-1 tatlı kaşığı domates salçası
-2 adet kesme şeker
-Tuz, zeytinyağ ve kızartmak için ayçiçek yağı


Yapılışı;

-Patlıcanları alacalı soyup 15 dak. limonlu tuzlu suda bekletelim
-Kızgın ve bol yağda çok karartmadan kızartalım ve kağıt peçetenin üzerinde bekletelim
-Diğer tarafta soğan ve sarımsakları zeytinyağda 1-2 dak. çevirelim
-Domates, salça, şeker ve tuzu ekleyip domatesler hafif ölene kadar çevirelim
-Daha sonra doğranmış maydanozu ekleyip altını kapatalım
-Ilınınca karınlarını açtığımız patlıcanların içine bolca dolduralım ve yayvan bir tencereye yerleştirelim
-Üzerine çok az zeytinyağ gezdirip 1/2 bardak su ekleyelim
-Ocakta kaynamaya başlayınca 15-20 dak. kısık ateşte pişirip altını kapatalım
-"Bir gece beklerse daha lezzetli oluyor" notu ile soğuk servis edelim.