30 Mayıs 2013

Krem Karamel



Krem Karamel Denemesi,

Krem karamel hep yapmak isteyipte bir türlü yapamadığım bir tatlı, çok şükür sonunda fırsat bulup yapabildim. Tarifi yazıp kaçıyorum...

Krem Karamel

Malzemeler;

-1 kg. süt
-8 adet yumurta
-2 su bardağı şeker
-2 pk. vanilya


Yapılışı;

-Önce derin bir fırın tepsisine küçük kaseleri yerleştirelim
-Bir bardak şekeri çelik bir sahanda karıştırarak eritelim ve karamelize olunca çabuk bir şekilde kaplara paylaştıralım
-10-11 kase oluyor
-Kalan şeker, süt ve vanilyayı iyice karıştıralım
-Karışımı kaplara paylaştıralım
-Fırını 175 derecede ısıtalım
-Tepsinin içine kapların yarısına gelecek kadar sıcak su doldurup fırına verelim
-Üzerleri pembeleşene kadar pişirelim
-Fırından çıkarıp soğutalım
-Dolapta 1 gece bekletelim
-Servis yaparken kaseleri alttan ateşe tutup kenarlarını da kaselerden bir bıçak yardımıyla ayırıp ters çevirelim
-Şayet çıkmazsa kase ters çevrili iken kenarından bir bıçak sokup çıkarabiliriz, bıçağı sokunca hemen düşüyor dikkat:)

26 Mayıs 2013

Limonata


Kısaca Limonata...

Malzemeler;

-8-9 adet limon
-1 adet portakal
-1,5-2 bardak şeker
-4,5-5 lt. su
-2-3 sap nane

Yapılışı;

-Limon ve portakalı iyice yıkayıp kabuklarını beyaz kısımlarına inmeden ince rende ile rendeleyelim
-Kabukları 1 yk. şekerle iyice ovalım ve 15-20 dak. dinlendirelim
-Limon ve portakalın suyunu sıkalım, yaklaşık yarım lt. su çıkıyor
-İnce telli süzgeçten süzelim ve içine şekeri ekleyelim
-Şeker eriyene kadar iyice karıştıralım
-Limon kabuklarını ekleyip 10-15 dak bekletelim
-Daha sonra tekrar süzelim ve içine suyunu boşaltalım, iyice karıştıralım
-Nane yaprakları ve buz ekleyerek servis edelim.


Tarifi için Semiha'ya teşekkürler...

20 Mayıs 2013

Çilek Reçeli

Misss Gibi,

Reçellik çilekler çıkmaya başladı, köylülerin getirdiği minik mis kokulu çilekleri bulunmuşken hemen reçel yapılmalı, hele reçel pişerken evi saran koku süperr... 

Çilek Reçeli

Malzemeler;

-1 kg. reçellik çilek
-1 kg. şeker
-1/2 limon

Yapılışı;

-Çilekleri ayıklayıp yıkayalım ve süzgeçte biraz bekletelim
-Reçeli pişireceğimiz tencereye çilekleri koyup üzerine şekeri boşaltalım
-1-1,5 gün çilek iyice sulanana kadar ağzı kapalı bir şekilde oda ısısında bekletelim
-Ben 1 gün (yani en az 24 saat bekleyecek)beklettim ve pişirmeye başladım
-Kaynamaya başladıktan sonra orta ateşte 40-45 dak. kaynatalım
-Ara ara üzerinde biriken köpükleri temizleyelim
-Limonunu ekleyip altını kapatalım
-Ben kıvamını kontrol bile etmedim, soğuyunca kavanozlara boşaltıp ağzını sıkıca kapatalım

Teşekkürler Hatice, gerçekten süper oldu.

8 Mayıs 2013

Alaçatı Kurabiyesi

Bu Kurabiye de Ablamdan

Damla sakızlı güzel bir kurabiye, ablam ellerine sağlık...

Alaçatı Kurabiyesi

Malzemeler;

-250 gr. tereyağ(yumuşak)
-3 bardak un
-4 yk. pudra şekeri
-1 bardak ince çekilmiş fındık
-1 çay kaşığı dövülmüş damla sakızı
-Üzeri için de ayrıca pudra şekeri

Yapılışı;

-Yumuşak tereyağına malzemeleri ekleyip iyice yoğuralım
-20-25 dak. dolapta dinlendirelim
-Küçük toplar yapıp tepsiye dizelim
-Pembeleşene kadar pişirelim (170-180 derecede ısıtılmış fırında)
-Fırından çıktıktan 1-2 dak. sonra pudra şekerine bulayalım.