Ablamın Nefis Böreği ve Cheesecake
Geçen hafta ablamda toplandık, yaptığı böreği o kadar beğendim ki anlatamam, ben ıspanaklı börek pek sevmediğim halde buna bayıldım, denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum, ben de ablam için cevizli bir cheesecake yapmıştım onu da yazayım.
Cevizli Cheesecake
Malzemeler;
-1,5 pk. yulaflı bisküvi
-50-60 gr tereyağ
-600 gr labne
-200 ml krema
-3 yumurta
-3 yemek kaşığı mısır nişastası
-2,5 kahve fincanı şeker
-1/2 su bardağı ince çekilmiş ceviz
-1 pk.vanilya
Üzerine hazır sos kullandım
Yapılışı;
-Önce fırını 180 derecede ısıtalım (fansız) ve içine ısıya dayanıklı kaplarla su koyalım ki çatlama olmasın( çatlama olayı biraz da şansınıza kalmış)
- Bisküvileri un haline getirip erimiş yağ ile iyice karıştıralım
-Kelepçeli kalıbın altını yağlı kağıt ile kaplayıp bisküvileri içine bastırarak yayalım ve dolaba kaldıralım
-Krema ile peynirleri iyice çırpalım
-Nişasta ve şekeri ekleyip çırpmaya devam edelim
-Yumurtaları teker teker ekleyip fazla hırpalamadan karıştıralım
-En son vanilyayı ve cevizi ekleyip kalıba boşaltalım
-Fırının alt taraflarına doğru yerleştirelim
-180 derecede 30 dak. 160 derecede 25 dak. pişirip fırını kapatalım (bu arada fırının kapağı hiç açılmayacak) fırın soğuyana kadar içinde bekletelim, daha sonra 1 gece buzdolabında dinlendirelim
-Üzerine ister hazır ister evde hazırlayacağınız bir sos dökün, ister sadece ince çekilmiş cevizle süsleyin veya hiç bir şey koymayın, ben sadece renkli olsun diye sos kullandım.
Şimdi ablamın nefis böreği, resimleri mutfakta iki ara bir dere zor çektim idare edicez artık:))
Ispanaklı-Pastırmalı Dolama Börek
Malzemeler;
-4 yufka
-500 gr ıspanak
-3 adet kırmızı biber
-100 gr pastırma
-Tuz, karabiber
Sos;
-3 yk. yoğurt
-1 yumurta
-3 yk. tereyağ
-1/2 çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı;
-Ispanakları temizleyip küçük doğruyor ve az tuz ekleyip elimizle çok hırpalamadan biraz sönmelerini sağlıyoruz
-Biberleri küçük küpler halinde doğruyoruz
-Pastırmaları ince doğruyoruz
-Yufkanın birini yayıp önce ıspanak ve diğerlerini yayıp az tuz ve karabiber serpip rulo şeklinde sarıyoruz
-Malzemeyi dört yufkaya eşit şekilde kullanıp her ruloyu yağlı kağıt serilmiş yuvarlak tepsiye birbirini takip edecek şekilde sarıyoruz (büyük bir gül böreği olacak)
-Tereyağını eritip diğer malzemelerle karıştırıp sosu hazırlıyoruz ve elimizle böreğin üzerine sürüyoruz
-10 dak. dinlendirip 190 derecede ısınmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz
-Biraz ılınınca servis ediyoruz.
Defne ve Rabia İçin,
23 Nisan'da Defnoşumun misafiri vardı, özel istek üzerine cheesecake yaptım. Afiyet olsun kuzularıma:))
Çikolatalı-Damla Sakızlı Cheesecake
Malzemeler;
-1,5 paket eti burçak
-60gr tereyağ
-9-10 adet fındık
-500 gr labne peynir
-1 pk. krema (200ml)
-2,5 kahve fincanı şeker
-2 adet yumurta
-3 yemek kasığı mısır nişastası
-1 pk vanilya
-1 çay bardağı damla çikolata
-Damla sakızı
Üzerine;
-1/2 paket krema
-80 gr sütlü çikolata
Yapılışı;
-Bisküvileri ve fındıkları rondodan geçirip un haline getirelim, erimiş yağ ile iyice karıştıralım
- Kelepçeli kalıbın altını yağlı kağıt ile kaplayalım ve bisküvileri kalıba bastırarak yayalım, dolapta bekletelim
-Fırını 180 derecede ısıtalım, fırının içine kaplarla su koyalım ki cheesecake çatlamasın
-Krema ile peynirleri iyice çırpalım
-Şeker, nişasta ve dövülmüş damla sakızını katıp karıştıralım
-Yumurtaları teker teker ekleyelim
-Damla çikolatayı da katıp karıştıralım
-Kalıba boşaltalım
-180 derecede 30 dak. 160dak. 20 dak. pişirip fırını kapatalım
-Soğuyana kadar fırından çıkarmayalım
-1 gece dolapta bekletelim
-Kremayı ısıtıp çikolatayı içinde eritelim
-Ilininca kekin üzerine boşaltalım 2-3 saat bekletip kalıptan çıkarıp servis edelim.
Bu Akşamın Menüsünden,
Süper bir Özbek Pilavı ( Eşimin ellerine sağlık, ben çıraklık yaptım sadece) ve yanında içine yeşil ne bulduysam eklediğim uyduruk bir Barbunya Pilaki, uyduruk ama çok lezzetliydi inanın...
Özbek Pilavı
Malzemeler;
-2 bardak pirinç
-2 adet rendelenmiş havuç
-250 gr. kuşbaşı et (esası koyun eti ama ben yemediğim için dana kullandık)
-2 baş soğan
-2 diş sarımsak
-1 çay kaşığı yenibahar
-1 çay kaşığı karabiber
-Biraz kırmızı biber, tuz
-2-3 yk. zeytinyağ, 2 yk. tereyağ
-3 su bardağı sıcak su
Yapılışı;
-Yağları tencereye koyup içine etleri atalım
-Et suyunu fazla salmadan biraz harlı ateşte renkleri dönene kadar çevirelim
-Yemeklik doğranmış soğan, sarımsak ve havuçları ekleyip karıştıralım
-Baharatlarını katıp 2-3 dak. kadar orta ateşte çevirelim
-Üstüne iyice süzülmüş pirinci yayalım
-Sıcak suyunu verip kısık ateşte 30-35 dak. kadar pişirelim
-Altını kapatıp dinlendirdikten sonra hırpalamadan karıştırıp servis yapalım.
Barbunya Pilaki
Malzemeler,
-1/2 kg barbunya (yazdan derin dondurucuya konulmuşlardan)
-1 baş soğan
-2 adet taze sarımsak
-2-3 adet sivri biber
-5-6 sap taze nane
-5-6 sap dereotu
-5-6 sap maydanoz
-1 tatlı kaşığı biber salçası
-Karabiber, tuz, zeytinyağ, 1 adet kesme şeker
Yapılışı;
-Barbunyaları 10 dak. kadar haşlayıp süzelim
-Yemeklik doğranmış soğan, sarımsak ve biberleri yağda 2-3 dak. çevirelim
-Salçasını ekleyelim karıştıralım
-Barbunyayı koyup 1-2 çevirelim
-Üzerine çıkmayacak kadar sıcak su ve ince doğranmış yeşilliklerini katıp karıştıralım
-Tuzunu, karabiberini ve şekeri ekleyip karıştıralım ve orta ateşte 10-15 dak. pişirelim
-Ilınınca servis edelim.