28 Temmuz 2012

Asma Yaprağında Sardalya Kızartma

Ramazanda Balık ??

Ben ramazanda balık yemeği pek sevmem, eşim her koşulda balığı sevdiği için TV de gördüğümüz bir tarifi tabii ki hemen yaptık. Ben ön yargılı davrandım ama yanlış yapmışım, çok hafif ve lezzetli oldu, denemenizi tavsiye ederim.

Sardalya Kızartma

Malzemeler;

-1 kg. kılçığı alınmış sardalya
-200 gr salamura asma yaprağı
-Zeytinyağ
-Limon

Yapılışı;

-Yaprakları 2 saat kadar suda bekletelim ki tuzu çıksın
-Yaprakları yayalım arasına iki balığı (balığı tuzlamayın yaprak tuzlu) birbirine yapıştırarak koyalım
-Dolma sarar gibi çok sıkmadan saralım
-Tavanın üzeri ıslanacak kadar zeytinyağ koyup kızdıralım
-Balık dolmalarını dizelim(Çok sıçrıyor üzerine temiz bir kağıt kapatın)
-Yaprakların rengi dönüp hafif kızarınca çevirelim
-İki yüzüde pişince tabağa alalım ve üzerlerine limon sıkalım, afiyetle

Kısaca lezzetini anlatayım, yaprak yağı çekip hafif kıtırlaşırken balık içeride buğulanıyor, limonuda sıkınca tam kıvamında, bu arada evde balık kokusu yok, yaprağın saldığı kendine has bir koku oluşuyor...


3 Temmuz 2012

Mantar Sote





Tavuk Tırmıtı Sote


Burada (Karadenizliyim-Karadenizdeyim)  mantara tırmıt diyorlar, yaylalardan toplanıyor yani tamamen doğal, çeşit bol, biz tavuk ve fındık mantarını seviyoruz, şimdilik  tavuk mantarı bulabildik. Ayıklanması ve temizlenmesi el oyalıyor diyebilirim, ama olsun sonuç süper, lezzetli ve gerçek organik bir mantar sote yemiş olduk...


Mantar Sote


Malzemeler;


-1 kg tavuk mantarı
-2 baş soğan
-3 diş sarımsak
-4-5 adet acı-tatlı karışık sivri biber
-4 adet domates
-1 tatlı kaşığı salça
-1 tatlı kaşığı kekik
-Zeytinyağ, tuz

Yapılışı;

-Mantarları iyice temizleyelim
-İki baş soğanı ve sarımsakları yemeklik doğrayıp yağda çevirelim
-Biberler ve küp doğranmış domatesleri ekleyip 2-3 dak. çevirelim
-Mantarları ekleyelim suyunu salıp iyice çekene kadar pişirelim
-Tuz ve kekiğini koyup 5-6 dak. daha pişirip altını kapatalım..